Vrijeme je za standarde u eko-agroturizmu i eko-turizmu

Josip-Anton Rupnik
Josip-Anton Rupnik

- Prije 20 godina na današnji dan je Skupština Istarske županije prihvatila naš prijedlog da jedan od strateških pravaca razvoja gospodarstva u Istri treba biti razvoj eko-agroturizma i eko-turizma. S tim je riječima započeo konferenciju za novinare Josip-Anton Rupnik, predsjednik stranke Zeleni savez-Zeleni.

Prisjetio se tako svih aktivnosti koje je njegova stranka poduzela u protekla dva desetljeća: od akcije u cilju sprečavanja zagađenja Istre, borbe protiv GMO hrane, suprotstavljanja Plominu 2 na ugljen, zahtjevima zagađivačima iz cementara da počnu koristiti plin kao gorivo, a ne ugljen ili razni otpad. Rekao je da su 1998. godine formirali prvu ekološku udrugu u našoj zemlji - Ekop-Istru - s ciljem da pokrenu ekološku proizvodnju hrane te da sada u Istri imamo više od 100 eko-proizvođača hrane.

- Na zahtjev mještana općina Pićan i Kršan pokrenuli smo akciju protiv gradnje tvornice Rockwool na poljoprivrednom zemljištu. Neprihvatljivo je razvijati eko-poljoprivredu i pogotovo početi se baviti eko-agroturizmom, a istovremeno se gradi jedan  veliki zagađivač. Zanemarili smo željeznički prijevoz u Istri i moramo primorati zagađivače u Istri, kao što su kamenolomi, cementare i pogotovo tvornicu Rockwool, da koriste željeznički i pomorski prijevoz u dovozu sirovina i odvozu gotovih proizvoda.

U zaključku je Rupnik naveo potrebu donošenja standarda koje bi trebali ispuniti svi koji se žele baviti eko-agroturizmom i eko-turizmom.

- S tom realizacijom zaštitit ćemo naše najveće bogatstvo, a to je priroda i okoliš i tu mislimo naša vodozaštitna područja. Zadržat ćemo mlade na svojoj zemlji i propagirat ćemo kupujmo ekološko i u tome će nas EU poticati i sufinancirati takve projekte, zaključio je Josip-Anton Rupnik. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter