Vrijeme je za razvoj mediteranske politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mogucnosti suradnje euro-mediteranskih zemalja, aktualni procesi u zemljama Mediteranske unije te predvidanja buduceg razvoja dogadaja na Mediteranu bile su teme medunarodne konferencije pod nazivom "Novi putevi suradnje na Mediteranu" koja je u petak održana u poreckoj Villi Polesini u organizaciji IDS-a i stranke Convergencia Democratica de Cataluna (CDC) iz Španjolske, a pod pokroviteljstvom europske liberalne stranke ELDR i uz potporu National Democratic Institutea te zaklade "Friedrich Naumann".

Hrvatska je prije tri godine postala clanicom Unije za Mediteran, multilateralnog okvira za suradnju Europske unije i zemalja Mediterana.

- Ovaj skup otvara novu dimenziju hrvatske politike prema Mediteranu. Unija za Mediteran nije alternativa Europskoj uniji, vec ce dati nove dimenzije europskom korpusu. Pokazali smo da smo sposobni graditi mostove izmedu Istre i Katalonije, rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare te dodao da ce ova konferencija donijeti novu suradnju i na nacionalnom planu s koalicijskim partnerima iz SDP-a i HNS-a.

Vesna Pusic iz HNS-a, potpredsjednica ELDR-a i predsjednica odbora za pracenje pregovora za prikljucenje EU-u, rekla je da je Mediteran, prije desetak godina gotovo nevidljiva regija, izašao u prvi plan i postat ce najvažniji dio europske, ali i svjetske ekonomske i demokratske snage.

- Što se Hrvatske tice, mi smo uvijek imali tu nedoumicu jesmo li srednja Europa, Balkan ili Mediteran. Možemo spojiti i jedno i drugo i trece. Nekako smo najmanje napora i truda uložili u taj mediteranski dio i sada je vrijeme da pocnemo graditi mediteransku Hrvatsku, djelomicno primjenom proaktivne politike. Ova konferencija pokazuje da se pocinjemo baviti važnim temama za Hrvatsku u EU-u, to nije više politicki folklor, nego se važne teme stavljaju u prvi plan, dodala je Pusic.

SDP-ov saborski zastupnik i clan Izaslanstva Hrvatskog sabora u Euro-mediteranskoj parlamentarnoj skupštini Neven Mimica kazao je da je ova konferencija sigurno prigoda da stranke Kukuriku koalicije potvrde odlucnost i ozbiljnost u provodenju svog programa, decentralizacije Hrvatske, jacanja uloga regija i suradnje na Mediteranu.

- Tu je i pitanje konsolidacije onih mikrorazina prekogranicne suradnje hrvatskih regija na Jadranu gdje je Istra predvodnica, rekao je Mimica.

Oriol Pujol, predsjednik Kluba zastupnika i predsjednik stranke Convergencia Democratica de Cataluna, okupljene je pozdravio na katalonskom jeziku.

- Uskoro cete dobiti novu Vladu, uci cete u EU i mi cemo vam pružiti podršku na tom putu. Ocekujemo još jacu suradnju s IDS-om i koalicijskim partnerima. Takoder vas moram upozoriti da EU prolazi kroz težak period, trebamo jako vodstvo, a Unija to ne nudi u ovom trenutku. Trebamo jaku politicku i ekonomsku suradnju, zajedništvo ljudi u Europskoj uniji, ali i s drugim susjednim zemljama, rekao je Pujol. U svom govoru osvrnuo se i na sistem decentralizacije koji garantira bolji razvoj regija i istaknuo Kataloniju kao jedan od modela gdje je to uspjelo i gdje decentralizacija daje vrlo dobre rezultate. (V. HABEREITER, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter