Vrijeme je za otkrivanje stopala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz cizama ponovno smo uskocili u japanke. To i ne mora biti loše, narocito ako se uzme u obzir da izmjena samo dva godišnja doba ne iziskuje kupnju "medusezonskih" cipela. No, ono što možda i cini blagodat po novcanik, ne mora znaciti i srecu za naša stopala. Jer, ukoliko nisu njegovana, o nama ce reci više nego što želimo. Upravo kao i poluobojana ili neuredna kosa. Valja imati i na umu da najskuplje i najljepše sandale na stopalima obrubljenim suhom, ispucanom i tvrdom kožom nece izgledati nimalo damski.

Zato je najbolje o vlastitim stopalima razmišljati kao o jedinstvenom i jedinom automobilu koji posjedujemo. No, umjesto lima, guma, stakla i vijaka svako se naše stopalo sastoji od cak 26 kostiju, odnosno cetvrtine svih kostiju u tijelu. Stopala nas, za razliku od misli, stvarno i prenose na razlicita mjesta, bez obzira koju težinu pri tom moraju nositi. Strucnjaci vele da prosjecan covjek za svog života cak cetiri puta obide Zemlju na vlastitim stopalima. Dakle, nabrojali smo nekoliko razloga zbog kojih bi tom relativno malom dijelu našeg tijela trebali posvetiti pažnju koju zaslužuje. No, kako u doba recesije i nije najuputnije spominjati mjesta na koja se sve rjede ide - frizeri, pedikeri, kozmeticari i ini koji su nam još do jucer život cinili ljepšim i ugodnijim, vrijeme je da s pozabavimo starim tinkturama i receptima. Dakako, isti ce dati željeni efekt jedino pod uvjetom da se nismo totalno zapustili, odnosno ukoliko ne bolujemo od težih oboljenja koja iziskuju lijecnicku ili pomoc profesionalnog pedikera.

Baš kao i lice i naša stopala iziskuju piling. Jedan od jednostavnijih nacina je pomiješati cašu krupne morske soli s maslinovim uljem. Dobivenu smjesu rukama utrljajte na navlažena stopala i nakon desetak minuta masaže isperite mlakom vodom i namažite kremom.

Tvrdu i zapostavljeniju kožu na stopalima nije dovoljno ukloniti pilingom. No, to ce se uspješno uciniti strugalicom za pete ili kamenom. Da bi posao bio što lakši i ucinkovitiji, prije nego što pocnete strugati, napravite kupku od morske soli u kojoj petnaestak minuta "tocajte" noge. U kupku možete dodati i nekoliko kapljica ulja lavande koja je odlicna za ublaživanja bolova i natecenosti stopala. Nakon kupke i struganja, stopala je potrebno izmasirati nekom od hranjivih krema. Osim najuobicajenije i najjeftinije "morsko-slane" kupke cesto se koriste i one namjenske. Za tretman znojnih nogu, najcešce se koristi kupka od suhih oraha koji se prokuhaju i puste da odstoje u vodi cetrdeset i pet minuta. Pripremljena smjesa potom se ulije u vrucu vodu u koju se potom namacu stopala. Uz orahovu, ucinkovita je i vrbina kupka za stopala, koja iziskuje isti nacin pripreme. Da bi noge osvježili i poboljšali cirkulaciju kupkama možete dodati ružmarin, metvicu, tamjan ili lavandu.

Nakon struganja u kožu je poželjno umasirati kremu za omekšavanje. "Kucnu" kremu možete napraviti od jedne žlice soka od ananasa, žlice narancinog soka, nekoliko kolutica narezane banane i žlice kreme za noge ili tijelo. Dobro izmiješanu kremastu smjesu nanesite na stopala i omotajte ih plasticnom folijom te pustite da djeluje tridesetak minuta. Kod tvrdokornijih slucajeva, vocnu kremu od ananasa, narance i banana ne treba uklanjati i isprati toplom vodom nakon pola sata, vec pustiti da kroz noc djeluje kao nocna krema. Radi lakšeg spavanja na foliju navucite carape, najbolje muške zbog broja i komoditeta kao i cinjenice da cete lakše podnijeti umašcivanje njegovih nego vlastitih carapa.


Podijeli: Facebook Twiter