Vrijeme je za naplatu turistickog zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do kraja godine, kad uskladimo tekst sporazuma s Vladom, trebao bi biti objavljen medunarodni natjecaj za tri lokacije projekta Brijuni rivijera, dok bi za Muzil natjecaj mogao izaci pocetkom iduce godine", kazao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine u ponedjeljak.

Jakovcica su, naime, njegov stranacki kolega Marin Grgeta i Zdenko Pliško (HSU-HSLS) upitali o detaljima dogovora s premijerkom Jadrankom Kosor o tom projektu. Pliška je zanimalo hoce li lokalna uprava prema nalogu Vlade morati uskladivati prostornoplanske dokumente, izraditi detaljne planove uredenja (DPU) ne bi li se objavio medunarodni natjecaj te hoce li morati ulagati u infrastrukturu.

Župan mu je odgovorio da Vlada ništa nije naložila, vec samo predložila. "I dobro je da su predložili. Mi smo zadnji koji cemo biti kocnicari projekta koji smo sami osmislili", kazao je.

Brijuni neriješeno pitanje

Što se tice izrade DPU-ova, Jakovcic je rekao ih nema smisla raditi prije razgovara s buducim investitorima, odnosno prije no što se cuju njihove želje. Kazao je da ce projekt donijeti "sjajan ekonomski efekt" te da ga nitko iz turistickog sektora ne doživljava kao konkurenciju, vec kao obogacivanje ponude.

Otocje Brijuni, koje se spominjalo kao sastavni dio projekta, ocito ce zasad iz njega ispasti. Naime, Jakovcic je rekao da Brijuni i dalje ostaju neriješeno pitanje. Obracunao se za govornicom i s onima koji kritiziraju projekt, kazavši da apsurdne price o Brijuni rivijeri dolaze od onih koji žele uništiti taj projekt.

Grgetu je osim, kako je rekao, prosvjetljenja o Brijuni rivijeri, zanimalo ima li župan saznanja o mogucoj cijeni koju ce turisticka poduzeca ubuduce placati za koncesiju na turistickom zemljištu. Pritom je iznio i tezu da je Zakon o turistickom zemljištu donesen na cudan nacin i da bi vijecnici trebali štititi javni interes i suprotstaviti se lobijima u turizmu koji žele zemljište dobiti što jeftinije.

Jakovcic se, medutim, nije složio s njegovom tezom. Ocijenio je da je zakon dobar korak naprijed: "Turisticka poduzeca su mislila da mogu dobiti sve za ništa. Vrijeme je da naplatimo novac za zemljište koje su dosad koristili besplatno".

Sudbina Mirne

Rovinjska tvornica Mirna našla se u žiži interesa Skupštine kada su vijecnici Vlado Ivetic (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) i Silvio Brunelli (IDS) upitali može li izbjeci stecaj tog posrnulog poduzeca, odnosno za koga Županija gradi ribarsku infrastrukturu ako Istra ne bude imala ribopreradivacku industriju. Župan im je odgovorio da nece sijati lažni optimizam, odnosno da je situacija u tom poduzecu - loša. Kazao je da vlasnici nisu zainteresirani za pronalaženje strateškog partnera.

HEP-ovo nedavno spominjanje izgradnje nove termoelektrane u Plominu na ugljen zabrinulo je Tedija Chiavalona iz IDS-a, pa je upitao Jakovcica ima li više saznanja o tome. Ovaj mu je rekao da na nedavnom susretu s premijerkom u Porecu tu temu nitko nije spominjao te da je HEP takvom najavom "još jednom pokazao da želi biti država u državi".

Po njemu prvo treba razgovarati o ravnomjernoj proizvodnji i potrošnji energije u Hrvatskoj. Naime, iznio je podatak da Rijeka i Istra proizvode 25 posto elektricne energije u Hrvatskoj, dok je Slavonija na svega jedan posto. Kazao je i da u Plominu treba razmišljati o izgradnji nove elektrane, ali samo kao zamjenske Plominu I, koju, istaknuo je, treba zatvoriti. (B. ŽIŽOVIC, snimio M. MIJOŠEK)

Jakovcicu ne treba oprost

Iako su se vijecnici Nezavisne liste Plinija Cuccurina vratili u skupštinske klupe, odnos izmedu njih i župana ocito se nije nimalo poboljšao. Doduše, Vlado Ivetic je porucio županu da mu oprašta za teške rijeci izgovorene na racun njihove udruge Ladonja, no župan nije želio oprost.

"Nemojte mi ništa praštati. I daljem stojim iza svega što sam rekao. Vi ste ti koji ste razocarali svoje birace napustivši Skupštinu jer niste imali hrabrosti boriti se za svoje stavove", odgovorio mu je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter