Vrijeme je za list

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je jesen idealno vrijeme za (o)padanje lišca, list je, i to onaj morski, idealna sezonska delicija. Naime, iako se ta kvalitetna bijela riba lovi tijekom cijele godine, pravi mjeseci za pune mreže ribara, bar što se tice Mediterana, oni su prohladni i zimski.

Ova se slasna riba najcešce spravlja kao glavno jelo. Ako je rijec, primjerice, o listu u vinu, tada govorimo o specijalitetu mediteranske kuhinje, odnosno kada se isprži na maslacu s dodatkom naribanog tartufa, govorimo o specijalitetu kreativne kuhinje. U svakom slucaju, s jednom od najtraženijih riba, koja se vrlo lagano priprema i zbog vrlo malo kostiju jednostavno i lako cisti, necemo pogriješiti.



List u umaku od limuna i kapara
Sastojci:
600 grama fileta lista, limun, 100 mililitara ribljeg temeljca, 300 mililitara slatkog vrhnja, žlica kapara s malo vlastitog soka, žlica miješanog papra, maslac, sol i bijeli papar
Priprema:
Filete osušimo i zacinimo solju, paprom. Stavimo ih na vrucu tavu, na mješavinu maslaca i maslinovog ulja. Pržimo po tri minute sa svake strane dok ne postanu zlatno-smedi, cvrsti i neprozirni. Vadimo ih na tanjur na kojemu ce biti posluženi, podlijevamo preostalom masnocom, limunovim sokom i ribljim temeljcem. Dodamo slatko vrhnje, naribanu koricu limuna, kapare, po potrebi zacinimo solju i bijelim paprom te uz miješanje zgusnemo umak koji poslužimo uz prženu ribu.


Podijeli: Facebook Twiter