Vrijeme je za juhice i variva

Ilustracija
Ilustracija

Kao u svim pravim počecima godine, bez obzira kojem društvenom sloju ili JMBG-u pripadali, vrijeme je za neke životne odluke a među njima svakako primarno mjesto zauzimaju one što se hrane tiču.

Nije to uopće neobično, jer, nakon sve sile pečenki, francuske salate, sarme, kobasica i ombola s kiselim kupusom, o slatkišima da i ne govorimo, organizmu je uistinu potreban predah. Ali ne gladovanjem, nego ciljanim slaganjem jelovnika koji će olakšati tegobe i pokušati omogućiti našem probavnom traktu koji je proteklih desetak dana radio udarnički i prekovremeno, da se prvenstveno oporavi i onda vrati u normalne okolnosti.

Juhice i variva, lešade i prirodni sokovi u tome će mu svakako pripomoći pa evo i naših recepata-savjeta među kojima ćete možda i vi pronaći svoj "lijek". (V. MEDVEDEC)

Krem juha od rajčice
Sastojci: 10 dag luka, 1 l pasirane rajčice ili pelata, 1 žličica koncentrata rajčice, 1 dl ulja; žličnjaci - 15 dag griza, 2 jaja, 1 jušna žlica masti, 5 dag oštrog brašna, 1 žličica sode bikarbone

Priprema: Na ulju kratko popržite luk, dodajte koncentrat rajčice, dolijte pasiranu rajčicu ili pelate i kuhajte 15 minuta. Začinite i propasirajte ili usitnite štapnim mikserom. Po želji dodajte malo šećera. Pred kraj ukuhajte žličnjake od griza. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Za žličnjake pomiješajte griz s brašnom, dodajte mast, sol, jaja i sodu bikarbonu. Dobro izradite pa uz pomoć žlice ukuhajte žličnjake u juhu. (Moja podravska kuharica)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter