Vrijeme je za heavy metal prženje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak ce na Roštiljarci Live u klubu Uljanik zasvirati šest metal bendova iz tri zemlje, i to Devastation, Hellcats, Tanker, Infernal Tenebra, Insolitvs i Mortal Divinity. Emisija Roštiljarka se vec 11 godina emitira na Radio Maestralu, a njeno koncertno izdanje u petak pocinje u 21 sat.

Devastation se vracaju na binu Uljanika nakon prošloljetnog uspješnog nastupa na Viva La Pola! Ova nova postava pulskih i varaždinskih thrash i hardcore metalaca predvodena Aleksom Bijažicem pokazala je da i dalje rasturaju, iako je Bijažic bend sa svojim bratom Kristijanom i Markom Pušicem osnovao još sredinom osamdesetih. Nova postava formirana je 2007. te osim Aleksa, koji pjeva, u Devastationu danas sviraju gitaristi Ivor Baric i Vlado Soldatek, basist Andrija Danko i bubnjar Petar Babic. Na Roštiljarci ce izvesti kultne klasike, pa cemo tako opet cuti "Slaughterers From Hell", "Under The Scalpel Blade", "Bigmouths Suck", "Queen of Death", "Devastation" i druge.

Još jedan bend publika je dobro zapamtila na zadnjem izdanju festivala Viva La Pola! To je slovenski ženski kvartet Hellcats koji svoj glazbeni izricaj temelji na pitkom rock/metal zvuku, dok su im uzori u sastavima i izvodacima kao što su Doro & Warlock, Vixen, Lita Ford ili Lee Aaron.

Grupa postoji od 2004., a uz puno koncerata diljem Slovenije i susjednih zemalja, cesto ih se može vidjeti na televiziji. Ove ce godine drugi put nastupiti na Metal Campu, najpoznatijem festivalu metal glazbe na ovim prostorima, dok ce u petak, na drugom nastupu pred hrvatskom publikom, predstaviti skladbe sa svojega prvog studijskog albuma, medu kojima i singl "Heavy Metal", koji je vrlo dobro kotirao na slovenskim radijskim top-ljestvicama. Bend cine pjevacica Valentina Plaskan, gitaristica Katja Mavec, basistica Saša Zagorc i bubnjarka Sonja Zagorc.

U Puli ce nastupiti i jedan od najboljih bosanskohercegovackih metal bendova Tanker, sludge/stoner metal bend, osnovan 2008., a proizišao je od clanova tri vec etablirana banjalucka metal benda kao što su Monument, Revolt i AntiDope. Prije dvije godine nastupili su na NektarDemo Festivalu u Banjoj Luci gdje su osvojili trece mjesto te su imali zapažene nastupe u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Svoj prvi EP "Sorrow Drives The Will" objavili su prošle godine, a sutrašnji nastup bit ce i njihov prvi koncert u Istri. Tanker djeluje u sastavu Ognjen Topic, vokal, Dejan Savic, gitara, Saša Rogic, gitara, Branko Stupar, bas gitara i ?orde Stanivukovic, bubanj.

Roštiljarka nece proci ni bez grupa s našeg poluotoka, a medu njima je i jedan od najdugovjecnijih istarskih bendova žešceg usmjerenja Infernal Tenebra, koji ce zasvirati nakon višegodišnje stanke. Ovaj grožnjansko-rovinjsko-pulski death/core bend nastao je u srpnju 1999., a prvi demo snimak "Beneath The Twilight" objavili su 2001. da bi godinu poslije imali premijerni nastup na Roštiljarci. Album prvijenac "The Essence Of Chaos" objavili su krajem 2007. Danas u bendu nastupaju pjevac Darko Etinger, gitarist Ivo Petrovic, basist Paolo Grižonic, dok Sandi Orbanic Ruski svira bubnjeve.

Grupa Insolitvs 2006. nastala je iz pepela varaždinskih bendova Tearless i Dravardia, a predstavlja nešto što se do sada nije culo na hrvatskoj sceni. Radi se o jedinstvenom instrumentalnom progressive metal bendu cije skladbe, iako potjecu iz death metal okruženja, pomicu granice dosadašnjeg zvuka i kretanja unutar metal glazbe te su proglašeni jednim od najugodnijih iznenadenja na hrvatskoj sceni, a prošlog su ljeta objavili prvi demo CD "Op. 1". Insolitvs cine gitaristi Gordan Vrbanec i Ivan Breslauer, bubnjar Petar Babic i basist Ivan Milkovic.

Priliku da otvore ovaj koncertni maraton imat ce pulski Mortal Divinity, kojima ce ovo biti treci nastup u zadnjih mjesec i pol dana. Mladi, ali vrlo aktivni, Mortal Divinity ce se dopasti ljubiteljima progressive metala, iako organizatori njihov stil opisuju kao ubojitu kombinacija modernog thrash i death metala. S radom su poceli u lipnju 2008. uvježbavajuci prvo obrade bendova kao što su In Flames, Lamb Of God, Soilwork da bi se postupno orijentirali na autorske stvari, a s prvim svirkama zapoceli u ljeto prošle godine. Danas u bendu sviraju basist Dorian, gitaristi Dino i Ivan te bubnjar Erik.


Podijeli: Facebook Twiter