Vrijeme je za doručak na balkonu


Ima li ljepše stvari od jutarnje kavice na balkonu? Teško. Svježi lagano topao zrak, cvijeće koje je propupalo i cvrkut ptica u kombinaciji s kofeinom prava su endorfinska bomba raspoloženja  za početak dana. Stoga s prvim zrakama sunca, eksterijer doma dobiva više na važnosti, jer na osobnost i dojam svakog doma ozbiljno utječe njegov odnos s otvorenim prostorom.

U slučaju velikih stambenih projekata, ovaj unutarnji vanjski prijelaz vrlo je lako postići, pogotovo ako je uključen vrt. No, nije nužno živjeti u kući s velikim vrtom da bi se imala terasa ili u manjem izdanju balkon. Ponekad je čak manji balkon slađi i nevjerojatno je kolika je moć tih nekoliko kvadrata na otvorenom.

Balkon je taj stilski produžetak stana na otvorenom, a proljeće je pravo vrijeme za njegovo pretvaranje u oazu mira i uživanju u aromi prve jutarnje kave, čitanju knjige, surfanju na kompjuteru ili kreiranju svog minivrta.

Za početak potrebno je malo vremena i dobre volje i suočavanje sa sindromom hrčka u nama te sav višak koji se tijekom zime nataložio (baš poput kila) maknuti s terase, a nepotrebne predmete baciti.

Uz to pri uređivanju namještaj je potrebno prilagoditi veličini balkona. Lako je kada je terasa prostrana, no izazov je povećati ili samo osposobiti mali prostor. Mali balkoni ne podnose glomazne vrtne ili balkonske garniture. Stoga zaboravite na romantične ljuljačke ili velike pletene fotelje. Maleni balkoni su kao stvoreni za metalni "industrijski" namještaj koji ne zauzima puno prostora te se  u jednom potezu može sklopiti i spremiti.

Takve garniture ne moraju biti metalik boje, stoga se radije odlučite za neku vedriju boju. Male, ali duboke terase s velikom betonskom ogradom mogu poslužiti za bar na otvorenom, odnosno možete postaviti mali stol s visokim nogama i dvije barske stolice. Ljubitelji ležernijeg stila balkon mogu pretvoriti u prostoriju za odmor na otvorenom tako što je dovoljan tepih (pod uvjetom da se, naravno lako čisti), par jastuka, niski stolić i fenjer kao detalj.

S minimalizmom se ne može pogriješiti, pa ako volite čiste linije, boje neka budu ugasle i prate liniju iz prirode - smeđu, zelenu i bež - dok će strogoću crnog stola razbiti cvjetno šarenilo.

Kada smo kod cvijeća i malih balkona, zgodni su moderni držači cvijeća koji se stavljaju na ograde s vanjske i unutarnje strane te tvore male viseće vrtove.

Proljeće je, poigrajte se s vanjskim dijelom svoje stambene osobnosti i pazite da služi svrsi, odmoru te da je u dobrom kontaktu s ostatkom doma. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter