Vrijeme je za caj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ce pravi kafedžija i na sam spomen caja kao zamjenskog napitka za kavu tek odmahnuti rukom, cinjenica je da se sve više mladih opredjeljuje upravo za taj napitak. Caj je, naime, idealan saveznik zdravlja i vitkosti. Pomaže kod procišcavanja i izlucivanja toksina iz organizma, odnosno njegov blagotvorni ucinak djeluje umirujuce. U prilog mu ide i cinjenica da se lako priprema i može se piti u svim godišnjim dobima. Ljeti rashladuju, a zimi ugrijavaju. Uz sve to, fantasticno i mirišu. Uz mnoštvo cajeva koji se danas nalaze na tržištu, uz malo volje i zrnca znanja, možemo i sami prirediti cudotvoran napitak - lijek za organizam.

Komorac - uklanja toksine i smanjuje nadutost
U litru vode dodajte 400 grama mješavine korijena komoraca, peršina, poriluka i šparoga. Pustite da vrije cetiri minute, pokrijte i pustite da odstoji dvadeset i cetiri sata. Procijedite i pijte rashladeno. Caj od komoraca pogoduje uklanjanju toksina i smanjenju nadutosti. Regulira rad crijeva i sprjecava zadržavanje tekucine pa se preporucuje osobama koje su sklone debljanju.

Kadulja - stimulira rad crijeva i potice oporavak organizma

Pomiješajte jednake kolicine kadulje, kamilice, metvice i maticnjaka. Dodajte po jednu žlicu mješavine na svaku cašu vode. Nakon što mješavina uzavre, uklonite je s vatre i pijte nakon obroka rashladenu. Kadulja stimulira rad crijeva i potice oporavak organizma. Uz to, smanjuje i kolicinu glukoze u krvi pa se preporucuje za sprjecavanje promjene razine šecera.

Lovor - dobar nakon obilnog obroka
U litru uzavrele vode dodajte dvadeset grama listova lovora i ostavite da odstoji deset minuta. Nakon što caj procijedite popijte po jednu cašu nakon svakog obroka. Lovor je izvrstan stimulans za probavu koji omogucava dobru apsorpciju hranjivih tvari, a sprjecava stvaranje plinova i nadutost. Posebno se preporucuje nakon obilnog obroka. Jednako je ucinkovit i protiv dišnih boljki i za stimulaciju mjesecnice.

Trputac - sprjecava dišne infekcije
Promiješajte jednaku kolicinu trpuca, preslice, gorske metvice i gospinog bilja. Jednu žlicu mješavine prokuhajte u jednoj caši vode, procijedite i po želji zasladite. Pijte do tri šalice dnevno. Trputac je bogat biljnom sluzi pa je ucinkovita pomoc protiv probavnih tegoba, upala sluznice želuca, plinova i neredovite stolice. Takoder, u organizmu sprjecava dišne infekcije.

Bazga - uklanja suvišnu tekucinu iz tijela
Pripremite caj od jedne žlicice cvjetova ili bobica na svaku cašu vode. Pijte najviše dvije šalice dnevno jer veca kolicina može izazvati proljev. Cvjetovi i bobice bazge bogati su vitaminom C, koriste se za procišcavanje i uklanjanje suvišne tekucine iz organizma. Osim toga, caj od bazge potice znojenje i time uklanjanje toksina.


Podijeli: Facebook Twiter