Vrijeme je stalo


U prostorima Multimedijalnog centra Luka u Puli ovih se dana može razgledati izložba Multimeridijan '12, bijenalna izložba HDLU-a Istre, koja prikazuje svoju recentnu produkciju u okrugu Hrvatske, Italije i Slovenije. Ovogodišnja tema kustosice Janke Vukmir "Vrijeme je stalo/Time stood still" nadovezuje se na prethodno izdanje iz 2010. godine "Znakovi uzaludnosti", ali i prošlogodišnji porečki anale s temom "Nismo sretni".

Ovogodišnji je Multimeridijan svojevrsna trilogija očaja, frustracije i kompleksa umjetnika, a također je evidentno da je postav refleks na aktualnu političku i ekonomsku situaciju u regiji i svijetu.

Kao i prije dvije godine, Vukmir izabire autore različitih umjetničkih afiniteta i izraza čiji raspon seže od klasičnog slikarstva, videa, akvarela, fotografije, dijaprojekcije, instalacije, uglavnom medija koji domaću likovnu produkciju čine takvom kakva jest. Zastupljeni su autori: Emma Ciceri, Tomaž Furlan, Fulvio Juričić, Emanuela Marassi, Bojana Mrđa, Adrian Paci, Predrag Pavić & Marko Vojnić Gin, Borut Skok, Olja Stipanović, Silvo Šarić, Nebojša Šerić Šoba, Bojan Šumonja i Mirjana Vodopija.

Radi se o tradicionalnoj i već ustaljenoj praksi predstavljanja socijalno angažiranih umjetnika, ali i onih autora čiji se rad na ovaj ili onaj način može uvrstiti u zadani kontekst i tematiku. Zbog čega je tendencija kustosice ustrajati na "crnim" i manje optimističnim tematskim imperativima nije teško za pogoditi, kao što također nije teško zaključiti da ovogodišnja tema ima za cilj ukazati na stanje besmisla likovne produkcije uzrokovano činjenicom da su posljednjih godina pomaci na (lokalnoj) likovnoj sceni minorni.

Osim toga, postav svjedoči o tome da je postpostavangardna umjetnost još uvijek u plinovitom stanju (Yves Michaud), a dokaz tome je i konstatacija kustosice koja u predgovoru kataloga piše da u umjetnosti, etnologiji, sociologiji i društvenim znanostima općenito, vrijeme zauzima niz važnih pozicija, ali jedna od najvažnijih je oduvijek bila inicijacija - prevedeno tranzicija.

"Pri tome, sagledavajući naše vlastito vrijeme, mislim na političku tranziciju Istoka na Zapad i apsorpciju Istoka od Zapada. Nakon one početne euforije koju već slabo pamtimo, i nakon što su/smo već mislili da je tranzicija prošla, pokazuje se zapravo da nam inicijacija tek predstoji. I zato se vrijeme zaustavilo. I tako dugo već stoji da čak i kriza izgleda kao blagostanje", zapisala je Vukmir. (V. ŠILIPETAR, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter