Vrijeme je od gljiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesen je kao stvorena za razlicite gastro kreacije jer, upravo kao i proljece, daruje plodovima razlicitih boja i okusa. Ukoliko imate i najmanje sklonosti da se okoristite onim što okolina daruje, sigurno necete ostati gladni.

Ovih dana, poglavito nakon kiše, ugodna šetnja šumom sigurno ce razveseliti gljivare. Ako izuzmemo (pre)cijenjene tartufe za koje ipak treba imati znanja i dobrog psa, za sve ostale gljive dovoljno je samo dobro oko i poznavanje gljiva. Jer, neke se gljive jedu samo jedanput!

A njih se uistinu može pripremiti na razlicite nacine - od salate za koje cete koristiti samo mlade i potpuno zdrave izdanke ovog cijenjenog šumskog mesa (dovoljno ih je tek izrezati na tanke ploške, neznatno posoliti i popapriti te nakapati pravim domacim uljem kojeg upravo sada ima u izobilju), preko ukusnih i socnih fritaja i juha do šuga pa i odrezaka.



Za dobru fritu ne treba puno filozofije: malo domaceg ulja, nasjeckane gljive, nekoliko domacih jaja i - sve je gotovo. Za šugo pak samo ispirjajte malo luka, dodajte gljive, pa ako hocete na bijelo ulijte malo bijelog vina pa maslaca ili vrhnja, odnosno rajcice za na crveno. Ako ste ljubitelj riže, dodajte šaku pa još malo pirjajte, ako ne, onda skuhajte lazanje pa ih, procijedene, uvaljajte u šugo i još koju minutu u širokoj tavi pirjajte kako bi tijesto upilo svu blagodat prirode.

Suncanice, samo kape, odlicne su pohane ili pak pecene u pecnici s krumpirima, a ukusne su i bišteke vrganja na grilu posipane isjeckanim peršinom i cešnjakom. Meni su ostali nezaboravni svinjski kotleti peceni u pecnici, posljednjih nekoliko minuta posuti isjeckanim vrganjima, peršinom i cešnjakom i lagano zaliveni vrhnjem. Ti, i mnogi drugi recepti, otkrit cu vam tajnu, najviše ovise o vašem raspoloženju i gastro kreativnosti. Uslast!


Podijeli: Facebook Twiter