Vrijeme je da u pulski nogomet privučemo prave ljude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vanja Iveša u petak će zakoračiti u peto desetljeće života. Stasiti istarski vratar, koji je ostvario značajnu karijeru u HNL-u i turskoj Superligi, 40. će rođendan proslaviti u svojoj ''ljetnoj bazi'' u Fužinama, gdje boravi otkako mu je sredinom lipnja istekao ugovor s Istrom 1961. Premda su mnogi očekivali da bi Iveša, obzirom na zamršenu situaciju u upravljačkim tijelima pulskog prvoligaša, a poznajući njegovo iskustvo i predanost nogometnom pozivu, po okončanju igračke epizode mogao biti od koristi američkim vlasnicima u rukovođenju klubom i svlačionicom u kojoj je uživao značajan autoritet…

- Iskreno, ja bih najradije pomogao iz perspektive trećega vratara - reći će i danas, kao što je govorio pred kraj prošle sezone, na isteku koje mu iz kluba nisu ponudili novi ugovor.

- Shvatio sam poruku, uzeo stvari i otišao.

Evo što izdvaja kao ključne probleme trenutnog vođenja kluba.

- U nogometu su najvažniji – ljudi. Kada nemaš ispravan odnos prema igračima i trenerima, to ti se često obije o glavu. Svi moramo biti zahvalni što su investitori koje Glover predstavlja spasili ovaj klub od propasti, istina je i da su često nepravedno kritizirani, ali i oni moraju biti svjesni da im to ne daje za pravo da se igraju s ljudskim sudbinama. Ukoliko su problemi objektivni, sve se može riješiti razgovorom. Ali miješanje u trenerov posao i selektivne isplate igračima nisu način na koji se može ozbiljno poslovati.

Naglasit će pritom Iveša da za postojeću situaciju nipošto ne treba prozivati samo Glovera i njegove suradnike.

- Ukoliko je klub privatiziran isključivo zato da se Grad ne mora brinuti o njemu, pa je jedini pristup ''daj samo neka netko dođe i kupi klub'', onda nije ni čudno da već drugi vlasnik ne uspijeva donijeti iskorak. Znate, jedan od zakona u koje vjerujem je zakon privlačnosti. Shvatio sam da nije slučajno što stalno dolazim u klubove koji su u problemima, već da sam tu zato jer se s problemima znam boriti i jer volim učiti iz teških situacija. Zaista mislim da je pulski nogomet dovoljno učio na takvim situacijama i da je vrijeme da se svi skupa pozovemo na taj zakon privlačnosti, te privučemo u nogomet prave ljude koji će ga učiniti boljim. Smatram da sve kreće od nas, kao što sam u igračkoj karijeri uvijek smatrao samo sebe odgovornim za vlastiti uspjeh - rekao je Iveša. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter