Vrijeme je da se malvazija i teran pokažu vinskome svijetu

Šugo od pulaštri (M. RIMANIĆ)
Šugo od pulaštri (M. RIMANIĆ)

Iz godine u godinu svečana otvorenja Vinistre sve su kraća, jednostavnija i srdačnija, a kako i ne bi kad, kako je govoreći u petak na otvorenju 24. Vinistre rekao predsjednik istoimene udruge Nikola Benvenuti, posjetitelje očekuju plodovi jedne doista izuzetne berbe.

- Uspjeh Vinistre kao manifestacije i Istre kao vinske regije nije slučajan, rezultat je to rada i truda naših vinara, a posebno rada s autohtonim sortama. Zbog toga nas je švedska vinska udruga Muenskankarna proglasila vinskom regijom godine, i zbog toga sad u gostima imamo uglednog vinskog stručnjaka Oza Clarkea. Nećemo stati, već nastavljamo raditi na kvaliteti i prepoznatljivosti istarskih vina - rekao je Nikola Benvenuti na otvorenju Vinistre.

Nakon dva vrlo aktivna dana provedena s istarskim vinarima, poseban gost Vinistre Oz Clarke je na svečanom otvorenju najprije izgovorio odu prekrasnom proljetnom danu, duhu lakoće i istarske gostoljubivosti, i zahvalio istarskim vinarima što su mu otvorili svoje riznice i što je dva dana uživao u kušanju malvazije i terana iz godišta sve tamo do 1995. godine.

Vinski čarobnjaci

- Posljednje dvije berbe su jako uzbudljive, i za malvaziju će 2016. biti najbolja berba ikad. Vinski svijet danas traži autentičnost i jedinstvenost, traži priče o osobnoj predanosti vinara u nastajanju njihovih vina, a vi baš to pružate. Uvjeren sam da istarska vina mogu zadovoljiti novu generaciju vinoljubaca, a u svijetu sve više ljudi saznaje za vašu malvaziju i vaš teran. Hvala vam za vaša predivna vina, a sad je vrijeme da ih pokažete svijetu! - zaključio je Oz Clarke svoje nadahnuto govorenje na otvorenju Vinistre.

Dirnuti Clarkevim riječima, ostali su govornici bili vidno kraći. Porečki gradonačelnik Edi Štifanić zahvalio se svima koji su od Vinistre napravili prvorazredni društveni događaj, a ponajviše "našim vinskim čarobnjacima koji su od Istre stvorili svjetski poznatu vinsku regiju". Istarski župan Valter Flego je od događaja iz minule vinske godine kao najvažnije izdvojio dobre vijesti iz Bruxellesa o teranu, a pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić istaknuo je da je Istra s ukupno 3.200 hektara vinograda, odnosno deset posto ukupne površine vinograda u državi, najznačajnija hrvatska vinska regija.

Zdravica bez čaše

Posljednja je govornica bila predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i ujedno izaslanica predsjednice Republike, Gordana Deranja, koja je vrijedne vinogradare i vinare pohvalila za izuzetan doprinos prepoznavanju Hrvatske kao zemlje vina, te je otvarajući Vinistru nazdravila riječima (kad joj već nisu dali čašu): "Živjeli uz našu malvaziju i teran!"

Uzvanici i publika zatim su krenuli u obilazak Vinistre i njenih vinskih štandova, ove godine brojnijih nego ikad, i počeli s kušanjem vina iz berbe za koju su dosad slušali da je među najboljima ikad, a sad se imaju prilike i osobno u to uvjeriti.

U subotu i nedjelju Vinistra je u porečkoj dvorani Žatika otvorena za posjetitelje od 11 do 19 sati, a svakoga dana nude se i popratni degustacijski, edukacijski i gourmet programi. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter