Vrijeme  je da pokažemo da smo europski građani

Uz Klub Uljanik protezat će se Stube Branka Črnca - Tuste (M. ANGELINI)
Uz Klub Uljanik protezat će se Stube Branka Črnca - Tuste (M. ANGELINI)

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i član SDP-a, danas je posjetio Pulu kako bi razgovarao sa svojim stranačkim kolegama i podržao kandidate koje je SDP sa svojim koalicijskim partnerima kandidirao za predstojeće lokalne izbore. Tom su prigodom na pulskoj Gradskoj tržnici održali konferenciju za novinare na kojoj su osim Picule, prisustvovali i kandidat za gradonačelnika Mauricio Licul, te koalicijski partneri Silvano Hrelja (HSU), Mirjana Galo (SDSS), Alka Starac i Danijel Ferić (SDP).

- Danas sam ovdje u trostrukoj ulozi. Dolazim kao zastupnik u Europskom parlamentu, dakle kao član jedine europske institucije čiji se zastupnici jedini direktno biraju od strane građana. S druge strane, kao član SDP-a, došao sam ovdje pružiti podršku kandidatu kojeg je podržao lokalni SDP, Mauriciu Liculu, jer smatram da socijaldemokracija mora imati odgovore na pitanja i probleme svojih građana. Netko pametan je jednom prilikom rekao da je zapravo sva politika lokalna i upravo tu se svaka politička ideologija testira u svojoj pravoj dimenziji i snazi. Također sam tu da vas podsjetim na jednu jako važnu činjenicu. Naime, ovo su prvi lokalni izbori u Hrvatskoj koji se održavaju nakon njezina ulaska u Europsku Uniju, pa smatram da će ovi izbori biti jedan važan test za naše građane na kojem će pokazati kako se ponašaju na lokalnoj razini sada kao europski građani. Treće, i sam sam bio svojedobno gradonačelnik Velike Gorice, pa iz tog razloga cijenim kolege koji su se odlučili kandidirati u svojim sredinama i pokazati što znaju i mogu, rekao je Picula.

Podsjetio je na činjenicu koja je mnogima još uvijek nepoznata, a to je da se čak 70 posto zakona koji se izglasaju u Europskom parlamentu primjenjuje na lokalnoj razini. Picula je dodao da je sistem hrvatske lokalne samouprave vrlo zavodljiv kada ga se gleda izvana sa svojih gotovo 700 jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave, pa bi netko mogao pomisliti da imamo dobro razvijen sustav koji pogoduje građanima, no svi dobro znamo da to nije tako.

- Naš sistem zapravo je podosta centraliziran i primjer je kojekakvih ograničenja s kojima se treba znati nositi. No, uvjeren sam kako će se naš kolega Licul uspjeti zajedno s koalicijskim partnerima i građanima znati nositi sa svim izazovima koji im predstoje, te da će njegov politički program biti prepoznat i prihvaćen, rekao je Picula.

Neminovno se dotaknuo i aktualne krize Vlade u našoj zemlji koja nije prošla nezamijećeno niti u Europskoj Uniji, pa se naša zemlja, kaže Picula, u europskim očima obilježila kao jedna od zemalja koje imaju ozbiljnih problema s vlastitom stabilnošću u trenucima kada imamo jako puno pitanja i problema za riješiti kako sa našim susjedima, tako i kao članica Europske Unije. Doista se, napomenuo je Picula, postavlja pitanje gdje je tu politička odgovornost vladajućih koji su posljednjim potezima samo privremeno riješili unutarnje probleme, te će se vrlo skoro, po svemu sudeći, ipak morati pitati građane što misle o svemu tome.

Licul se zahvalio Piculi na podršci i istaknuo da mu je njegovo iskustvo studiranja u inozemstvu također pružilo jedan sasvim drugačiji svjetonazor u kojem su pojmovi građanska i politička odgovornost, kao i transparentnost, daleko bitniji nego što to ovdje primjećuje. Također je dodao da se nezadovoljstvo aktualnom lokalnom ili državnom politikom kod nas uglavnom kažnjava neizlaskom građana na izbore, čime se zapravo kazna vraća kao bumerang i zahvaća puno širu zajednicu od samih nebirača. (P. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter