Vrijeme da se osvrnemo gnjevno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imam ideju. Hajde da se igramo! Zamislimo da smo ljudi i da uistinu živimo. Samo pet minuta...", provokativno se Jimmy Porter (Nikša Butijer) obratio supruzi Alison (Ana Begic) i najboljem prijatelju Cliffu (Goran Bogdan), trecem clanu ove bizarne obitelji, a ujedno i publici 11. medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav.

Takvi su se napeti, sarkasticni trenuci ritmicno nizali u klasiku britanske dramatike "Osvrni se gnjevno", koji je uz dramaturgiju Željke Udovicic na Scenu Gorica postavio redatelj Paolo Magelli, a koji je sinoc predstavljen u Umagu.

Disfunkcionalni se ljubavni trokut hrani nezadovoljstvima prema "citavom svijetu" - društvu, klasnim razlikama, nemogucnošcu samoostvarenja, ispunjenja nametnutih kriterija uspješnosti i medusobnim odnosima, neprekidnim izazivanjima, ponižavanjima, strašcu i sukobima koji neprekidno rastu, a razbija se dolaskom Alisonine prijateljice Helene (Iva Viskovic) koja prijateljicu "izbavljuje" pozivajuci njenog oca, pukovnika Redferna (Milan Pleština)... i uskoro sama završava na njenome mjestu.

Slavni je komad Johna Osbornea 1956., kad je prvi put izveden, izazvao veliki skandal svojom nemilosrdnom kritikom britanskog poratnog društva, prikazujuci generaciju izgubljenih ideala kroz likove kasnije definirane kao "gnjevni mladi ljudi" i istovremeno cineci rez prema dotad uobicajenom kazališnom repertoaru za uveseljavanje i razonodu.

- Danas se on cini tužnijim zato što je nakon 1956. došlo vrijeme u kojem smo bar imali iluziju da možemo probijati tjesnace slobode, dok su sad na vidiku samo teški, tmurni oblaci, a nigdje nije vidjeti puta, osim... u teatru!, komentirala je predsjednica žirija Mani Gotovac.

Napomenula je i da su Paolo Magelli, Željka Udovicic i glumci predstavu napravili u poznatom, videnom kodu, ali s toliko glumacke energije da je tuga koja iz nje zraci postajala neizdrživa. "Krajnje je vrijeme da se osvrnemo gnjevno!", zakljucila je Gotovac.

Umaška je publika ovu dramu ocijenila s 3,96, dok je 4,13 dodijelila prvoj sinocnjoj predstavi "Rose is a rose is a rose is a rose" Ivane Sajko, koja je odigrana u gradskoj vijecnici.


Podijeli: Facebook Twiter