Vrijedno djelo o - istarskim bratovštinama

S promocija knjige na pulskom Sveučilištu
S promocija knjige na pulskom Sveučilištu

Knjiga trojice povjesničara Denisa Visintina, Davida di Paoli Paulovicha i Rina Ciguija "Le confraternite istriane - Una sintesi" ("Istarske bratovštine - sinteza") predstavljena je prekjučer u dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Knjiga tretira bratovštine, laičke udruge u katoličkim sredinama, s višestoljetnom poviješću na istarskome području, čije je institucionalno ukidanje počelo u drugoj polovici 18. stoljeća. Osnovni oblik rada bratovština temeljio se na načelu dobrovoljnosti; svi su članovi bili ravnopravni, bez obzira na staleške ili druge društvene razlike.

- Među njima se nastojalo stvoriti i održavati bratsko ozračje, pa im otuda i dolazi naziv, naglasio je na promociji dr. sc. Alojz Štoković, a osim njega i samih autora, o knjizi je govorio i njen urednik Kristjan Knez.

Na ukupno 246 stranica, knjiga je podijeljena u tri osnovna djela. U prvome Denis Visintin daje osvrt na opću povijest bratovština, s naglaskom na ekonomski, religiozni i folklorni vid tih udruga. Drugi dio, koji potpisuje David di Paoli Paulovich, posvećen je liturgijskim aspektima s osvrtom na sakralnu glazbu. Treći dio, autora Rina Ciguija, objava je povijesnih izvora vezanih za tematiku knjige.

Promociju je organiziralo Istarsko povijesno društvo - Societa Storica Istriana, u sklopu projekta "Predstavljanje povijesnih izdanja u Puli" koji vode Ivan Žagar i David Orlović. Događaj je oplemenjen glazbenim točkama Zbora mladih Zajednice Talijana u Puli "Carillon" te maestra Davida di Paoli Paulovicha. Knjigu je objavilo Društvo za povijesne i geografske studije (Societa di studi storici e geografici) iz Pirana. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter