Vrijedni rakljanski čuvari baštine

Članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja u Dubrovniku
Članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja u Dubrovniku

Dvadeset godina rada proslavit će večeras KUD "Mate Balota" iz Raklja koncertom u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula koji počinje u 20 sati. Ulaz je slobodan, a uz domaćine nastupit će KUD Barban, DKUS Mendula iz Medulina, KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, KUD Uljanik, HKC Bunjevačko kolo Subotica, KUD Gorjanac iz Gorjana pored Đakova, Ženski zbor Mendule iz Vrsara, Bruno Krajcar, Serđo Valić i Lidija Percan. Uz splet pjesme, recitacije, svirke i plesa organizatori najavljuju lijepu i ugodnu večer u pulskom kazalištu.

Sve je počelo u Narodnom restoranu

Priča o KUD-u "Mate Balota" počela je prije 20 godina u Narodnom restoranu kod Ćire kada se u društvu koje su činili Branko Milošević, Renato Pernić, Ljubi Martinčić i Josip Percan rodila ideja o osnivanju KUD-a.

Konačno se 18. lipnja, uz Zdenku Višković, načelnika Općine Marčana Marijana Kostešića, profesora iz OŠ Vladimir Nazor iz Krnice, kao i roditelja čija su djeca već tada plesala u školi, održala osnivačka skupština KUD-a. Za predsjednicu je izabrana Marija Brgić, a za dopredsjednike Josip Percan i Milan Percan. Već iste godine na smotri folklora u Kutini, folkloraši tog novog KUD-a održali su prvi javni nastup.

Od samog početka djelovanja KUD-a ulogu voditelja plesača i koreografa preuzeo je Stjepan Celić, a učitelja sviranja na narodnim instrumentima Mladen Buić, te još i dan-danas njih dvojica obnašaju tu istu funkciju.

U ovih 20 godina kroz KUD je prošlo više od 500 djece i održano je više od 450 javnih nastupa. Danas, nakon tih 20 godina KUD broji 80-ak članova i to u tri sekcije - svirači, kantaduri i plesači.

Brojna putovanja i nastupi

U KUD-u djeluju tri grupe plesača i to najmlađa grupa vrtićkog uzrasta, osnovnoškolski uzrast i nastupna grupa u kojoj su srednjoškolci do umirovljenika… Probe folklora se održavaju tri puta tjedno i to ponedjeljkom, srijedom i petkom za mlađe uzraste, kako bi u što kraćem roku čim više napredovali.

- U ovih 20 godina proputovali smo cijelu Hrvatsku, bili u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, te prisustvovali na svim važnijim manifestacijama i smotrama folklora, od Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, smotre folklora u Slatini, međunarodne smotre folklora u Njemačkoj "Drumherum", Dužijanciji u Subotici…, prisjeća se potpredsjednik KUD-a Klaudio Knapić.

Kao poseban nastup ističu onaj na Pantovčaku u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske. Isto tako posebno zanimljiv je bio i nastup na Dubrovačkom Stradunu, gdje su Rakljanci bili ambasadori kulture u cijelom svijetu, jer su program gledali i snimali posjetitelji iz cijelog svijeta.

- Sva naša putovanja su bazirana na životnom putu dr. Mije Mirkovića-Mate Balote, upravo zbog toga smo i putovali u Njemačku gdje je Mate Balota živio i djelovao, zatim u Suboticu gdje je predavao na fakultetu kao sveučilišni profesor, a bili smo i u Perastu u Crnoj Gori gdje je davne 1920. i neke svirao roženice s braćom Grakalić iz Medulina, kaže Knapić.

- Sama činjenica da naše društvo nosi njegovo ime, ostavlja nam i obavezu da očuvamo od zaborava ovog velikana hrvatske književnosti. Upravo zato smo i prisustvovali pogrebu Marije Crnobori u Beogradu, pred kojom smo i nastupali za njenog života. Na komemoraciji je glumac Voja Brajović recitirao stihove Mate Balote iz pjesme "Koza", a Brajovića je sama Marija Crnobori podučila kako treba na čakavskom narječju recitirati. Sve su ovo stvari zbog čega i postoji ovo društvo, kako bi mlađim naraštajima prenosila važnost lika i djela Mate Balote i očuvanje kulturne nematerijalne baštine. Upravo ovo je i razlog za veliku proslavu 20 obljetnice postojanja, zaključuje Knapić. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter