Vrijedni nalazi iz raznih razdoblja povijesti Podravine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Muzeja grada Koprivnice u Pulu je nedavno stigla izložba "Arheologija Torčeca - Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac", a  koja je danas svečano otvorena u galeriji C8 preko puta Arheološkog muzeja. Otvorenju izložbe, koja će se moći razgledati svakodnevno i besplatno sve do 15. listopada, prisustvovali su sam tvorac zbirke Ivan Zvijerac, ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Činim i ravnateljskog pulskog Arheološkog muzeja Darko Komšo, te mnogobrojni zainteresirani posjetitelji.

Iznimno vrijedni artefakti

Izložbu je otvorio Darko Komšo rekavši kako mu je drago da u Puli možemo ugostiti jednu ovako iznimnu izložbu vrijednih artefakata budući da je ona plod životnog entuzijazma gospodina Ivana Zvijerca. Istaknuo je da ima slučajeva kada se arheološki lokaliteti pljačkaju, no da jednako tako ima ljudi koji su svjesni vrijednosti arheološke baštine i djeluju kao naša produžena ruka čuvajući lokalitete, osnivajući udruge i klubove, dojavljujući arheolozima svoja saznanja i otkrića i tako dalje, a takve "arheologe amatere" imamo i mi u Istri, pri čemu je Komšo kao dobar primjer istaknuo Nenada Kuzmanovića, Antuna Medena i druge.

- U Hrvatskoj nema puno takvih autora i vlasnika zbirki. Dapače, imamo samo dvije privatne arheološke zbirke koje su registrirane pri Ministarstvu kulture u našoj zemlji, a ova je jedna od njih. Gospodin Ivan Zvijerac pionir je na ovom području, a što je još zanimljivije, on uvijek ističe da se ne osjeća vlasnikom ove zbirke. Predstavljanjem dijela njegove zbirke u Koprivnici realizirana je najveća izložba u posljednjih 30 godina u tom gradu, koja je kroz četiri mjeseca trajanja privukla jako veliki broj ljudi, pa smo ju željeli predstaviti i drugima. Naravno, za "putujuća" gostovanja malo smo reducirali izložbu, te smo ovdje predstavili 60 od 186 predmeta, no u zbirci obitelji Zvijerac ima ih daleko, daleko više. A sve je počelo početkom '80-ih godina kada je gospodin Zvijerac, ponukan svojom ljubavi prema istraživanju područja Torčeca, odnosno koprivničke Podravine, dobio naputke arheologa za istraživanje na terenu, prepoznao oko stotinjak arheoloških lokaliteta i započeo s pravim arheološkim poslom. Zahvaljujući njegovom predanom radu u zadnjih 30 godina, Torčec se polako smješta na arheološku kartu Europe, istaknuo je Činim.

Suradnja s arheolozima

Ivan Zvijerac priznao nam je da ga je povijest interesirala od djetinjstva i već je u ranoj dobi započeo sa skupljanjem nekih starih predmeta, dokumenata i knjiga. Kasnije se povezao s arheolozima, tražeći od njih savjete i naputke, pa tako s njima i danas surađuje donoseći im predmete koje pronađe, jer, kako kaže, samo struka može o svakom tom predmetu ispričati pravu priču i smjestiti ga u vrijeme kojem pripada.

- Moj posao sastoji se od pješačenja i prepoznavanja potencijalnih arheoloških lokaliteta, nakon čega slijedi pažljivo iskapanje i istraživanje terena. Do sada sam na taj način pronašao nekoliko tisuća predmeta. Negdje oko 1340 ih je već registrirano, između dvije i četiri tisuće predmeta još čeka registraciju, a o keramičkom materijalu možemo govoriti u tonama. To je sada na Robertu i njegovim arheolozima da prouče sve te predmete i komade i sastave registar kako bi se i drugi arheolozi i znatiželjnici mogli upoznati s njima, rekao je Zvijerac.

Velik dio njegove zbirke čine metalni primjerci oružja, oruđa, konjaničke opreme, raznog pribora i uporabnih predmeta, nakita, novčića i drugog iz svih povijesnih razdoblja, od brončanog i željeznog doba, preko antike, pa sve do kasnog srednjeg vijeka. Naravno, zbirka Zvijerac nije dovršena, već konstantno raste i na njoj predstoji još mnogo posla, no već je i ovaj malo presjek izložen u C8 izuzetno zanimljiv. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter