Vrijedne žminjske ruke uređivale Kalić, Učinovac, Staju i Brestić


Proteklih je tjedan dana na području Žminjštine u režiji udruge za zaštitu i obnovu vodenih staništa u Istarskoj županiji Kal održano nekoliko radnih akcija na lokalnim lokvama. Još u srijedu su članovi udruge u sklopu redovnog održavanja pokosili travu, posjekli trnje, kupine i grmlje te pokupili smeće iz Kalića poli Puotarti kojeg su obnovili prije 15 godina. Košnju obavljaju po biodiverzitetskoj tehnici koju su nazvali "košnja u fleke/otočiće", a ima potporu znanstvenih krugova u ustanovama za zaštitu okoliša.

Jedno od najljepših odmorišta

Njome odstranjuju korovne, invazivne i slične vrste, a ostavljaju zaštićene i endemske, ljekovite vrste, rijetke biljne vrste na određenom prostoru, te vrste koje estetski uljepšavaju krajobraz. Primjerice, ostavili su travnate "otočiće" u kojima se nalaze vrste: majčina dušica, stolisnik, pravi ranjenik, roščićava svinduša, istarski kukurijek, ljubičasti kotrljan, mali kaćun, kacigasti kaćun, velecvijetni krestušac, štitasto ptičje mlijeko, više vrsta mlječika (Euphorbia var.spec), te predstavnike močvarnog bilja: močvarnu jezernicu, običnu vučju nogu i bijeli lopoč.

Ovaj kal je ujedno jedno od najljepših odmorišta na kružnoj biciklističkoj stazi oko Žminja s kojeg se vidi panorama Žminja. U petak i subotu su dovezli i razvaljali glinu u korito kala Učinovac koji se nalazi pokraj sela Lucijani. Strojno je postavljen vodonepropusni glineni sloj za što je upotrijebljeno više od 60 kubičnih metara gline.

Završena je strojna obnova korita kala Staja nedaleko Cera uz sanaciju okoliša. Ondje je dovezeno ukupno 280 kubičnih metara gline (donacija Ceste Pula) s čime je dobiveno korito površine od čak 400 četvornih metara što tu lokvu čini zasad najvećem obnovljenom lokvom.

Omogućiti život brojnim vrstama

Obnovu kala Staja su pripomogli članovi Lovačkog društva Zec iz Žminja, Općina Žminj i DVD Žminj koji su dovezli vodu za orošavanje gline kako bi se lakše formirao vodonepropusni sloj. Taj se kal nekada prostirao na površini od 800 četvornih metara, međutim, revitalizacija lokve u njenoj punoj površini bila bi preskupa, pa je dogovoreno da se zasad napravi upola manja, a kasnije se može dodatno proširiti. Predsjednik udruge Kal Alen Čikada očekuje da će lokva pridonijeti biološkoj raznovrsnosti i omogućiti život brojnim vrstama u Ceranskoj Boški, prije svega ugroženim vrstama vodozemaca i vodenih kukaca. Uređen je i okoliš, prilazni putevi, te izrađen nagib kako se voda ne bi zadržavala po okolnim putevima. DVD Žminj je dovezao vodu kojom se ispunila lokva. Ondje se još planira dodavanje vapna poslije prvih kiša i gaženje samog ruba lokve uz pomoć stoke.

Zajedno s mještanima sela Gržini organizirali su čišćenje i uređenje dva mala kala udaljena 30 metara koja oboje nose ime Brestić. Više od deset godina su bez vode i potpuno obrašteni debelim granama crnog trna. Tijekom akcije iz "Brestića 1" ispiljen je sav korov, trava, dok se granje, uz nadzor vatrogasaca, spalilo u sredini korita čime se uništio sustav korijena crnog trna kako bi se naknadno mogla postaviti glinena vodonepropusna posteljica.

(Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter