Vrijedna knjiga na ponos Pule i Istre

Autorice vrijede monografije su dr. sc. Tatjana Bradara (stoji) i Ondine Krnjak (u crvenom) (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Autorice vrijede monografije su dr. sc. Tatjana Bradara (stoji) i Ondine Krnjak (u crvenom) (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Vrijedna znanstvena monografija autorica dr. sc. Tatjane Bradara i Ondine Krnjak pod nazivom "Temporis signa: Arheološka svjedočanstva istarskog novovjekovlja" predstavljena je u utorak popunjenoj pulskoj Galeriji C8.

Ova trojezična monografija upotpunjuje veliku izložbu "Istra , lav i orao", koja je u Svetim srcima bila postavljena od prošlog ljeta do kraja siječnja ove godine, predstavljajući bogate nalaze koji se čuvaju u Novovjekovnoj zbirci Arheološkog muzeja Istre, a koja skrbi o materijalnoj ostavštini istarskog poluotoka iz razdoblja od 14. do 18 stoljeća, kada je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije.

Monografija tekstom i ilustracijama prikazuje ustroj istarskog poluotoka u tom razdoblju, od znakovlja i grbova, stambene  arhitekture, pribora za jelo, odjeće i ukrasnih predmeta do prikaza gospodarskih djelatnosti (kroz, primjerice prikaz proizvodnje šećera ili soli), numizmatike, prikaza vjerskog života od 16. do 18. stoljeća, likovne opreme crkava te glazbe i glazbenika istarskog  novovjekovlja.

- Ova je knjiga plod velikog, višegodišnjeg istraživačkog rada autorica, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Koautorica Tatjana Bradara kazala je da se ovim katalogom i prethodnom izložbom po prvi put na jednom mjestu objedinjuju i prikazuju raznovrsni arheološki materijalni tragovi postmedijevalne arheologije rađeni u kamenu, keramici, staklu, drvu, kosti, metalu i na žbuci (zidne slike), a koji su nepravedno zanemarivani u odnosu na prapovijesne, antičke, i srednjovjekovne nalaze. Pritom je naglasila odličnu suradnju sa svim muzejskim institucijama u Istri, bibliotekama i arhivom. Dio građe, naime, posuđen je iz muzeja u Rovinju, Poreču, Umagu, Pazinu, Buzetu i Labinu.

Njena kolegica Ondina Krnjak kazala je da su one podigle letvicu dosta visoko te je projekt zahtijevao dosta truda, volje i vremena, dodavši da su da je u izradi kataloga (koji je oblikovao Alfio Klarić) sudjelovalo jako puno ljudi.

Knjigu su predstavili recenzenti dr. sc. Katarina Predovnik s Odsjeka za arheologiju ljubljanskog Filozofskog fakulteta i dr. sc. Predrag Marković s Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

- Pothvat je bio jako velik i izvrsno je obavljen. Ogromnim trudom autorica prikupljen je bogat, a nepovezan, parcijalan materijal koji je potom interpretiran, dan mu je kontekst, i to je najveći doprinos kataloga, koji nadrasta naše uske lokalne okvire. U ovo vrijeme kad je sve površno i kad se žele instant rezultati, ova monografija i izložba predstavljaju spomenike na koje Pula i Istra mogu biti ponosni, kazao je recenzent Predrag Marković. Jedinu zamjerku imao je na rješenje naslovnice - umjesto odabranih kamenih kipova Bogorodice i anđela Gabrijela iz radionice Pietra Lombarda koji datiraju oko 1490. godine, on smatra da bi to "drugo tamno doba" s malarijom, kugom, demografskom devastacijom (sredinom 17. stoljeća Pula imala 300-tinjak stanovnika) bolje zrcalila jedna polomljena i brižljivo ponovno spojena zdjela za voće iz 17. stoljeća. Po mnogima, dodao je, srednji vijek traje do 19. stoljeća odnosno do pada Mletačke Republike.

Recenzentica Katarina Predovnik kazala je da monografija o novovjekovnoj arheološkoj baštini i nema puno na prostoru srednje i južne Europe, a posebno važnim smatra to što je prevedena na talijanski i engleski jezik.

Uz promociju monografije, u galeriji C8 izložene su i grafike učenika pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna na kojima su, kako je rekao ravnatelj ŠPUD-a Davor Kliman, artefakti pretočeni u jezik suvremenosti. (Z. ANGELESKI)

Obilazak Malog rimskog kazališta

U srijedu se od 9 do 14 sati (svakih pola sata) zainteresiranim građanima nudi se obilazak lokaliteta Malog rimskog kazališta u Puli, uz stručno vodstvo voditeljice Antičke zbirke Arheološkog muzeja Istre, kustosice Silvane Petešić. Obilasci su, pored promocija novih knjiga i izložbi, dio cjelotjednog obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Arheološkog muzeja Istre.

Podvodno razgledavanje arheološkog nalazištu u uvali Bijeca

U subotu se organizira i razgledavanje podmorskog arheološkog nalazišta u uvali Bijeca kod Medulina (plaža Bijeca, kod nogometnog igrališta), pod vodstvom podvodnog arheologa Ide Koncani Uhač. Predviđeno je grupno razgledavanje nalazišta u ronilačkom odijelu s maskom i disalicom (uz pratnju voditelja ronjenja) te razgledavanje u batanama sa staklom. Grupe posjetitelja bit će organizirane svaki puni sat, u 10, 11 i 12 sati, a razgledavanje traje 30 do 40 minuta. Zainteresirani se mogu predbilježiti na telefon 351-300, od 7 do 15 sati.

Obilazak prapovijesnih gradina autobusom

U subotu se organizira i obilazak nekoliko značajnijih gradina južne Istre - Vintijana, Nezakcija, Vrčina i Monkodonje. Na obilazak lokaliteta autobusom, uz stručno vodstvo dr. sc. Kristine Mihovilić, kreće se u subotu u 9 sati ispred Arene, a prijave zainteresiranih primaju se do petka u 15 sati na telefonski broj 052-351-300.


Podijeli: Facebook Twiter