Vrijedna donacija pulskoj pedijatriji

Vrijedna donacija pulskoj pedijatriji - Bubble CPAP uređaj (A. KANCELAR)
Vrijedna donacija pulskoj pedijatriji - Bubble CPAP uređaj (A. KANCELAR)

Na pedijatriji pulske Opće bolnice održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena donacija Viktorov grupe, vlasnika Tatiane i Nikolaya Viktorov, te gradova Pule i Vodnjana. Riječ je o uređaju Bubble CPAP, vrijednom 40 tisuća kuna, koji je kupljen sredstvima ostvarenim na koncertu Tonyja Cetinskog u Lighthouseu, odnosno LMC klubu Vodnjan, održanom u rujnu, a po deset tisuća kuna dali su Pula i Vodnjan.

- Uređaj će nam pomoći u svakodnevnom radu, a zasigurno će smanjiti mortalitet i morbiditet novorođenčadi. Riječ je o neinvazivnoj metodi - uz pomoć ventilacije takozvanog pozitivnog tlaka dišni putovi djeteta drže se otvorenim, što im omogućava lakše disanje i oksigenaciju krvi. Koristi se češće kod nedonošene djece, jer su kod njih učestaliji respiratorni problemi, ali i kod donošene. Potrebno nam je više uređaja u slučajevima blizanaca, rekla je neonatologinja pulske Opće bolnice dr. Mirna Milevoj-Ražem te izrazila želju da se Viktorov grupa priključi i dogodine u akciju nabavke nužno potrebnog inkubatora, čija je cijena oko 150 tisuća kuna.

- Ovo je druga donacija pedijatriji. Prva je bila lani, a vjerujemo da ćemo i dogodine nastaviti sa sličnim humanitarnim angažmanom, možda upravo radi nabavke inkubatora, naglasio je predstavnik Viktorov grupe Milan Rašula.

Nikolay Viktorov zahvalio je svima koji su se pridružili ovogodišnjem humanitarnom koncertu. Pozvao je i sve druge tvrtke, potencijalne sponzore, da se priključe jer će, kako je rekao, na taj način moći nabaviti i druge aparate za pulsku bolnicu.

Ravnatelj pulske bolnice dr. Lems Jerin naglasio je da ova zdravstvena ustanova ulaže puno u opremanje, ali i edukaciju djelatnika. Dodao je da je pedijatrija ciljano odabrala ovu donaciju, te izrazio želju za nabavkom inkubatora. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter