Vrijedi pogledati "Atelijere Žitnjak"

Šezdesetak radova umjetnika Atelijera Žitnjak u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Šezdesetak radova umjetnika Atelijera Žitnjak u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Vrijedna, sadržajna i poticajna skupna izložba radova 23 umjetnika, članova i prijatelja zagrebačkog umjetničkog kolektiva Atelijeri Žitnjak, otvorena je preksinoć u uvijek dojmljivom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Na izložbi je zastupljeno 60-ak radova (slika, video radova, crteža, reljefa, instalacija, plakata) članova ovog kolektiva, kao i umjetnika koji kao gosti borave, izlažu i kreiraju u prostoru negdašnje osnovne škole na zagrebačkoj periferiji, Žitnjaku, koji je u nekoliko posljednjih godina postao najjačom industrijskom zonom u Hrvatskoj.

Dva reljefa

Izložbu vrijedi pogledati, a otvorena je do 4. listopada, već i zbog izloženih reljefa velikog umjetnika, slikara i grafičara Hrvoja Šercara koji je umro u studenom prošle godine - "Bijeg u Egipat" i "Sveta tri kralja" - napravljenih prije 45 godina, ali izloženih tek pred kraj umjetnikovog života.

Vrijedi izdvojiti "Fotosintezu" Željka Badurine, niz zanimljivih fotomontaža portreta kolega umjetnika, "Mrlje" Borisa Cvjetanovića koji fotografijom bilježi brisanje nepoćudnih grafita na fasadama, zatim autoironičan i topao 'foto-strip' Borisa Greinera, odličan rad Vojina Hrastea o zemaljski veličanom Gagarinovom pothvatu prvog čovjekovog putovanja u svemir, kao i izmaštanu reakciju neke svemirske inteligencije na taj isti čin.

Isplati se u bočnoj prostoriji strpljivo pročitati seriju tekstova Svena Klobučara, kao i crteže Božene Končić Badurina koje projiciraju, od kolega izmaštane, namjene središnjeg vrta škole u kojoj djeluje ovaj kolektiv.

U središnjem prostoru izložen je i dojmljiv video rad Vlaste Žanić koja je za međunarodne umjetničke razmjene u Duesseldorfu 2008. snimila sebe uronjenu do vrata u rijeci Rajna ("Jest. Vaša je rijeka velika, i brodovi su vam ogromni, ali ja sam ipak tu"). Također, impresivna je ogromna količina ostataka išiljenih olovaka - "Šiljene u kut" - rad Predraga Pavića, koji prati i video.

Poziv školama

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Ketrin Milićević Mijošek kazala je prilikom otvaranja da će se u cilju organiziranog posjeta učenika osnovnih i srednjih škola poslati poziv školama, uz moguće sudjelovanje u kreativnim i edukativnim radionicama.

Jedan od motiva izložbe je potaknuti suradnju i izmjenu iskustava između članova Atelijera Žitnjak i kulturnih pregalaca Rojca - sličnih, a opet drugačijih udruga.

Na otvorenju su od autora bili prisutni Alem Korkut (koji je u ime kolektiva kratko pozdravio prisutne), Predrag Pavić, Hrvoje Mitrov i Tomislav Brajnović. Atelijeri Žitnjak osnovani su s namjerom formiranja umjetničkog centra koji bi trebao pridonijeti kulturnoj i socijalnoj revitalizaciji periferne, kulturno zapuštene industrijske zone, a zahvaljujući programskim aktivnostima ovog kolektiva, kako ističe kustos izložbe i muzejski savjetnik MSUI-a Mladen Lučić, Zagreb je u svojoj industrijskoj zoni dobio reprezentativan kulturni centar kakav imaju i gotovo svi veći europski gradovi.

Umjetnička organizacija i galerija

Umjetnička organizacija Atelijeri Žitnjak osnovana je 2004., a  godinu kasnije u sklopu Atelijera osnovana je Galerija AŽ kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je do sada održano 80-ak izložbi, performansa, predavanja, razgovora i drugih kulturnih događanja. Osim predstavljanja recentnih radova renomiranih hrvatskih umjetnika, na pulskoj se izložbi može kupiti monografija "Dossier Žitnjak - Centar periferije", izdana prošle godine u povodu desetogodišnjice djelovanja Atelijera Žitnjak. (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter