Vrijedanja i ošteceni auti zbog parkinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da medususjedski odnosi cesto nisu dobri, još je jedanput potvrdila napeta situacija u pulskom naselju Vidikovac, tocnije u Prilazu Monte Cappelletti.

Stanari te ulice gotovo svakodnevno vode rat oko parkirnih mjesta, a situacija je otišla toliko daleko da je pitanje vremena kada ce ondje morati intervenirati policija. Prepirke, prijetnje, vrijedanja, a nerijetko i oštecivanje vozila ondje su postali svakodnevica.

Tako barem tvrdi nekolicina stanovnika koji su se, nemocni pred samovoljom susjeda, obratili našoj redakciji. Kazali su nam da si je nekolicina susjeda uzela za pravo da se uvijek parkira na tocno odredenom mjestu te to mjesto nazivaju svojim parkiralištem, iako se radi o javnoj površini.

Ako netko drugi parkira na tom mjestu, nastavili su svoju pricu ogorceni, susjedi im prijete, vrijedaju ih, psuju, a nerijetko i oštecuju vozila.

"Ako se parkirate na to 'njihovo' mjesto, vec s balkona vicu i psuju, a ako ih odlucite ignorirati, na svom vozilu kasnije pronadete podignute brisace automobila, prijetece poruke na vjetrobranskom staklu, a bilo je slucajeva da je automobil pošaran sprejem ili da mu je oštecena šasija", kazali su nam citatelji koji su željeli ostati anonimni zbog straha da bi im se nešto moglo dogoditi.

Takav teror doživljavaju i gosti stanara koji iz neznanja parkiraju na "necije mjesto". Kažu da takva napeta situacija oko parkirališta traje vec mjesecima, no kap koja je prelila cašu je to što je nekolicina susjeda povrh svega nedavno pocela i uredivati "svoja" parkirališta, odnosno nasipavati ih šljunkom pomiješanim s asfaltom i postavljati znakove za zabranu parkinga.

"Takovoj samovolji nema kraja, a ne bismo se cudili da uskoro pocnu i naplacivati parking", ogorceni su stanari. O stanju na parkiralištu, kažu, obavijestili su nadležne službe, no dosad nitko ništa nije poduzeo. Takoder, nekolicina ih se odlucila da ce ubuduce prijetnje prijavljivati policiji.

Kako je moguce da pojedinci iz spomenute ulice prisvajaju javnu površinu, pokušali smo doznati na mjestu dogadaja, no ondje smo zatekli tek jednog od njih koji nam je mrkog pogleda kazao da nema komentara. Upit o tome mogu li stanari sami odredivati svoja parkirna mjesta u Prilazu Monte Cappelletti poslali smo stoga nadležnom gradskom odjelu.

Procelnik odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat izvijestio nas je da prema odlukama o komunalnom redu Grada Pule nije dozvoljeno graditi privatni parking ili na bilo koji drugi nacin oznacavati privatno parkiralište na javnoj površini. Dakle, kaže, oznacavanje privatnih parkirališta u toj ulici predstavlja bespravno korištenje javne površine.

Od Prhata doznajemo i da komunalno redarstvo trenutno utvrduje tko bespravno koristi javnu površinu te da ce poduzeti potrebne radnje da to prestane i da se ona vrati u prvobitno stanje.


Podijeli: Facebook Twiter