Vrijedan pothvat: Digitalizirane Naše staze

Iz prvog broja Naših staza
Iz prvog broja Naših staza

Novine Naše staze, koje su kao list nekadašnjih gospodarskih giganata Buje exporta, Digitrona i Bifiksa izlazile od 26. travnja 1973. do kraja 1989. godine, izvještavajući o gospodarskom, kulturnom, društvenom i sportskom životu u Bujama i okolici, dobile su svoju digitaliziranu verziju. Uspjeli je to pothvat bujskog ogranka Matice hrvatske, na čelu s njegovim članom, idejnim autorom i nositeljem projekta Zlatanom Varelijom, koji je u povodu Mjeseca hrvatske knjige nedavno predstavljen u bujskom Pučkom otvorenom učilištu.

Više od tisuću stranica iz sva 122 broja Naših staza moguće je sada "prelistati" na CD-u tiskanom u stotinu primjeraka, ali od ovoga tjedna dostupne su svima i na internetu, na portalu Grada Buja. U pripremi je i njihovo objavljivanje na internetskim stranicama Pučkog otvorenog učilišta. Inače, uvezeni primjerak papirnatih novina predan je, kao vrijedna rijetkost, Snježani Pejović Petraček, voditeljici Gradske knjižnice u sklopu Učilišta, koja se nada da će knjižnica dobiti i prostore adekvatne za čuvanje takvih dokumenata.

Naše staze nastale su u vrijeme novog buđenja Buja i okolice, nakon ukidanja Slobodnog Teritorija Trsta, Zone B, godina velikog egzodusa stanovništva i gospodarske krize. U vremenu razvoja tehnologije nicale su nove tvornice i poduzeća, stvorena je prva industrijska zona na Stanici, a nekadašnje male tvrtke postajale su respektabilne u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, pa i izvan nje. Bilo je to plodno tlo i za ovakvu tiskarsku inicijativu koja je i danas vrlo zanimljiva Buježima i svima zainteresiranim za prošlost Bujštine.

Digitalizacija Naših staza dio je svjetskog projekta Gutenberg, kojega je 1971. započeo Michael Hart kako bi svi dokumenti u javnom vlasništvu bili prebačeni u elektronički oblik i tako ostali sačuvani i svima dostupni, objašnjava Varelija.

Ukazuje na važnost istraživanja i prenošenja povijesti, na entuzijazam i trud urednika Naših staza - Tomice Vukovića, Nikole Jurića, Jelene Jorgačević Isakovske i Slađana Dragojevića, podsjeća da je prvih 11 brojeva uredio ugledni književnik i novinar Milan Rakovac te da su u početku izlazile u suradnji s Glasom Istre. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)

VIŠE U PRILOGU ISTRA PLUS TISKANOG IZDANJA.


Podijeli: Facebook Twiter