Vrijedaju li talent showovi djecu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Reality showovi koji trenutno vladaju televizijskim prostranstvima ondje su iskljucivo radi podizanja gledanosti. Problem nastaje kad ukljucuju djecu.

Otkad je pocela druga sezona RTL-ovog showa Hrvatska traži zvijezdu, Ured pravobraniteljice za djecu Mile Jelavic dobio je niz prigovora zabrinutih roditelja zbog neprimjerenog ponašanja clanova žirija Tonyja Cetinskog, Ande Maric i Gorana Lisice Foxa.

Primjera koji potkrepljuju tvrdnje roditelja cini se ima napretek, a dovoljno je bilo samo nekoliko klikova na Youtubeu da saznamo za neke.

Na RTL-u izjave i ponašanje clanova žirija pravdaju licencom i upozoravaju na ponašanje utemeljitelja showa Simona Cowella, koji je još brutalniji prema kandidatima.

- Hrvatska traži zvijezdu je emisija koja otvara put glazbenoj karijeri. Naš žiri, u najboljoj namjeri, govori kandidatima što ih može ocekivati na putu do uspjeha, a pobjednik emisije treba biti spreman za brojne izazove, rekla je Nataša Roksandic iz odnosa s javnošcu RTL-a.

Medutim, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic upozorava da ovo nije prvi slucaj upozorenja, iako ona nije ovlaštena za nadzor sadržaja emisija. Upozorila je i da prilikom snimanja s djecom treba osigurati odgovarajuce uvjete kojima ce se sprijeciti da dijete bude izloženo prevelikim naporima, neugodnostima, neumjesnim primjedbama.

Nove rizike donio je i Supertalent Show Nove TV, u kojem se u istoj emisiji natjecu zajedno i posve mala djeca i odrasli. U takvim emisijama i djeca mlade dobi su cesto potaknuta da se ponašaju, odijevaju i komuniciraju poput odraslih, što može biti suprotno njihovim najboljim interesima, rekla je Jelavic.

No, ni pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic, ni Vijece za elektronicke medije koje nadzire televizijski program, pa time i dvije navedene emisije, nemaju moc kreirati i mijenjati sadržaj pojedine emisije. To mogu samo gledatelji, i to biranjem što ce gledati i s kojim posljedicama po njihovu djecu, ali i na sudionike koji su tuda djeca.


Podijeli: Facebook Twiter