Vrhuvšćina baštini tradiciju gunjaca

Vokalna skupina Vetta
Vokalna skupina Vetta

"Vrhuvšćina, mili kraj, moga oca zavičaj", stih je pjesme velečasnog Maria Žmaka koju nazivaju himnom Vrhuvšćine, a kojom je u izvedbi crkvenog zbora iz Vrha i Vokalne skupine Vetta započeo treći po redu koncert "Vrhuvšćina, mili kraj". Glazbene snage Vrhuvšćine svojim su dolaskom podržali župan Valter Flego, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, kao i predstavnici Mjesnog odbora Vrh čiji je predsjednik Kristijan Jermaniš uvodno izrazio zadovoljstvo ovom glazbenom tradicijom.

Vettice inicijatorice

Svojim sumještanima u nekoliko je navrata zapjevala ženska vokalna skupina Vetta iz Vrha pod vodstvom Leane Paladin. Raspjevane Vettice, inicijatorice koncerta, nedavno su osvojile srebro u kategoriji malih ženskih zborova na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi održanom u Šibeniku.

Da se na Vrhuvšćini od malih nogu njeguje glazbeni izričaj potvrdili su najmlađi izvođači, učenici Područne škole u Vrhu koji su zapjevali i zaplesali, a da znaju i svirati pokazali su harmonikaši Toni Jermaniš iz Kijeke, učenik 4. razreda, i Luka Pastorčić iz Luskići, učenik 5. razreda, dok ih je osmaš Marcus Josip Čubrić pratio na bajsu.

Predstavila se Martina Černeka iz Medveja, učenica drugog razreda gimnazije Srednje škole u Buzetu, koja je svoju pjesničku karijeru počela u osnovnoj školi kada je sa svojom pjesmom "More" sudjelovala na Lidranu.

Gunjci iz Šćulci

Gunjci iz Šćulci počeli su još davne 1945. godine prvim nastupom u Negnaru. U idućih šest desetljeća polkama, valcerima i mazurkama uveseljavali su na nastupima u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji te čak surađivali s riječkom grupom Let3. Prvotni sastav činili su pokojni Anton Šćulac i pokojni Anton Paladin te Josip Šćulac. Danas Gunjce iz Šćulci predstavljaju Marino Šćulac, Zoran Rašpolić, Matija Šćulac i Branko Šćulac. Koncert u Vrhu svojim nastupom zaokružili su Mladi mužikanti Vrhuvšćine - Matija i Valentino Šćulac, Marcus Josip Čubrić, Luka Rašpolić i Matej Paladin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter