Vrhunski zborovi osvojili publiku

Nastup zbora "In Cresendo"
Nastup zbora "In Cresendo"

Preksinoćni nastup članova mješovitog zbora "In Crescendo" iz španjolske pokrajine Katalonije i domaćeg, odnosno riječkog zbora "Josip Kaplan", u rovinjskom Hotelu Lone bio je pravi praznik za dušu i tijelo. Koncert, održan u organizaciji hotelijersko ugostiteljske kuće Maistra, pohodila je brojna publika, koja je dupkom ispunila dvoranu, i nakon svake izvedbe ogromnim aplauzima nagradila izvođače. Šlag na torti, dakako, bio je njihov  zajednički nastup i izvedba pjesme "Neka cijeli ovaj svijet" iz najpoznatijeg hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta", a koju su raspjevani Katalonci, otpjevali na hrvatskom jeziku, i dakako osim simpatija - pobrali i ovacije publike.

Hrvatski skladatelji

Koncertna je večer otvorena nastupom riječkog zbora i izvedbama pjesama hrvatskih skladatelja. Naime, ovaj mješoviti i energični pjevački zbor, poznat i po tome što njeguje glazbu svih stilskih razdoblja od renesanse do danas, kao i obrade narodne i popularne glazbe, ipak najradije izvodi djela skladatelja čije ime s ponosom nosi – Josipa Kaplana. Na subotnjem koncertu predstavili su se Kaplanovim pjesmama "Nek' živi Nubija", "Primorski napjevi " i "Tararajčica". A da se radi o izvođačima sa zavidnim vokalnim vještinama, pokazao je i njihov veliki uspjeh 2012. godine, kada su ostvarili veliki uspjeh i osvojili naklonost HRT-ovog žirija u zabavnom showu "Do posljednjeg zbora".

Pop hitovi

Gostujući zbor, španjolski "In Crescendo", mahom je sastavljenog od mlađahnih vokalista koji su se prvi puta predstavili hrvatskoj publici. A, dovoljno je reći "zvijezde su rođene". Jer svojom su interpretacijom kao izborom repertoara sastavljenog od međunarodnih pop hitova poput "Happy", "Just give me a reason" ili "The show must go on", te nekoliko tradicionalnih katalonskih skladbi, uistinu oduševili publiku. Upravo, ih je njihova izvedba i dovela do pobjede na popularnom TV showu "Oh Happy Day" španjolske televizijske kuće TV3.

Osim izvedbom, publika je posebno bila oduševljena i njihovim scenskim  nastupom kao i lijepim koreografijama.

Uvertira u Maistrina kulturna zbivanja

Valja istaknuti i da je subotnji koncert, bio odličan uvod u predstojeći ciklus kulturnih zbivanja koje Maistra priprema za ovu godinu. Između ostalog, već u svibnju, slijedi i drugi po redu Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva. Riječ je o međunarodnoj manifestaciji kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera koja objedinjuje festivale zborova, puhačkih i glumačkih skupina. Za kolovoz  je planirano još jedno natjecanje zborova  "Chorus Inside Croatia", dok će listopad biti u znaku gostovanja međunarodnog festivala zborova "Musica Sacra", kojeg po prvi puta, nakon Austrije, Italije i Slovenije, Maistra dovodi u Istru. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter