Vrhunski sljubljeni okusi Istre i Dalmacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ugodnom i intimnom prostoru novootvorenog restorana Wine & Food Station Bruna Trapana u Šišanu prve nedjelje u prosincu priređen je pravi mali gastro spektakl u kojem su glavne uloge imala čak trojica dalmatinskih kulinarskih čarobnjaka. Hrvoje Zirojević chef Lounge bara Laganini na Palmižani, Braco Sanjin iz splitske O'zlate, te njihov nekadašnji učenik, a danas poznato TV lice i chef u trogirskom restoranu Don Dino Ivan Pažanin gostovali su na večeri posvećenoj maštovitim kreacijama dalmatinske kuhinje i vrhunskim istarskim vinima iz Trapanovih podruma.

Otvoren ciklus druženja

- Radi se o trojici vrhunskih kuhara i ujedno trojici mojih prijatelja i želja mi je bila da ciklus druženja u ovom prostoru, za koji vjerujem da će postati tradicionalan, otvorim upravo s njima. Oni su za večeras priredili jelovnik od šest sljedova hrane, a ja sam za svako od tih jela odabrao vino, pa ćemo kroz druženje još jednom moći provjeriti i uvjeriti se kako se dobro sljubljuju ti eno i gastro okusi Istre i Dalmacije, kazao nam je domaćin susreta, vinar Bruno Trapan. A sljubljivanje je, već od uvodnog Zirojevićevog "Pijata iz mora" i čašu pjenušca od terana Che, prema reakcijama krenulo u najboljem mogućem smjeru.

- Za početak smo imali jedan tartar od tune, lagano podimljen koji smo obogatili s malo džema od kapule i hvarske gorke naranče. Dodali smo unutra malo polusušenih pomidora, a na vrhu su bile kockice brujeta od ugora i mali krekeri od integralnog brašna, opisujući pravo malo gastronomsko remek djelo koje je upravo stiglo iz kuhinje najavio je Zirojević. Slijedila je Pažaninova juha od buče s krostatom od indijskog oraščića i badema uz koju je poslužena svježa malvazija Ponente , a nakon toga i Zirojevićev dimljeni rižot s dimljenim školjkama, svježim kozicama i neobičnim sladoledom od sira uz koji je izvrsno prijala odabrana odležana malvazija Uroboros.

Braco Sanjin pripremio je naredna dva slijeda, prvo tigraste kozice na kremi od graška i mente uz koji je poslužena tradicionalna istarska malvazija Istraditional, te pačju jetru na crumbleu od lješnjaka i "bajama", te umaka od konjaka i naranče s kremom od jabuke uz koji se pio teran.

- U Dalmaciji je prije desetak godina situacija bila takva da se činilo da je jedan kuhar došao i napisao menu za sve restorane, odnosno nekoliko istih jela mogli ste naći kamo god krenete. Hrvoje i ja polako smo probijali led s tom tzv. "modernom dalmatinskom kužinom" i danas je već i veliki broj mladih chefovi koji shvaćaju da ne mogu gostu ponudit samo "ribu na gradele", odnosno da je kreativnost i maštovitost postala nezaobilazan dio ovog našeg posla, opisujući tu novu gastro sliku Dalmacije kazao nam je Braco Sanjin.

Uzbudljiva i moderna kuhinja

Večer je zaokružena suhim smokvama u prošeku i cimetu i kremi od mascarponea, desertom koji je potpisao Ivan Pažanin, te kupažom četiri sorte Revolution. Tako je i zaključeno ovo gostovanje na kojem su tri dalmatinska chefa još jednom dokazala da i uz tradicionalne namjernice i prepoznatljive okuse kuhinja može i mora biti uzbudljiva i posebna. Nastavak, obećavaju domaćini, slijedi. (Piše Milan PAVLOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter