Vrhunski nastup ruskog virtuoza

Aleksandar Skljarov za nezaboravna nastupa u crkvi sv. Franje (Dejan ŠTIFANIĆ)
Aleksandar Skljarov za nezaboravna nastupa u crkvi sv. Franje (Dejan ŠTIFANIĆ)

Rijetko koji glazbenik doživi da ga i prije prve odsvirane note publika nagradi iznimno dugim, srdačnim aplauzom, kao što je ta čast preksinoć u popunjenoj crkvi sv. Franje pripala ruskom harmonikaškom virtuozu Aleksandru Skljarovu.

Jednoipolsatna čarolija

Jednoipolsatna, pak, čarolija koju je Skljarov u ponovnom posjetu Puli priuštio prisutnim glazbenim sladokuscima, može se bez zadrški nazvati koncertom godine. Publika je bila posve osvojena vrhunskom - čas nježnom, profinjenom, tankoćutnom, čas strastvenom, razigranom, vedrom - izvedbom, a lijepo je bilo tijekom nastupa promatrati ozarena lica, uz nekoliko spontano otetih uzvika "bravo".

No, ono što plijeni i više od izvanredne virtuozne tehnike i visokog profesionalizma je istodobna Skljarova skromnost i iskrenost u interpretaciji, ta nerazmetljivost. A i kad je virtuoznost posrijedi, i ona se jasnije iskazivala u interpretaciji tihih, suptilnih skladbi, poput Šenderjovog "Jesenjeg sna", kao i za melankoličnih dijelova Podgornijeve "Ciganske rapsodije", čija je izvedba u cijelosti, zajedno sa strastvenim, neobuzdanim dijelovima predstavljala jedan od vrhunaca Skljarova nastupa. U impresivnoj lepršavoj izvedbi Derbenkova "Komada u španjolskom stilu" u jednom je savršenom trenutku zvučalo kao da skladbu izvode dvojica harmonikaša.

Možda je najbolju ocjenu cijelog koncerta dala jedna Puljanka nakon koncerta, rekavši da je sve zvučalo kao da posrijedi uopće nije harmonika. U tom kontekstu vrijedi citirati ukrajinskog kompozitora Podgornog, koji je jednom prilikom kazao: "Neće biti preuveličano ako se kaže da je Skljarov ponos svih onih koji vole harmoniku".

- On ima dušu, kratko nam je rekla jedna glazbenica.

Bogat glazbeni svijet

Nije mali užitak bio promatrati i fizičku unesenost kojom je Skljarov oživio jedan bogati glazbeni svijet - od uvodna Černikova "Nocturna" i "Jazz valcera" i Mozartova "Ronda u a-molu" sve do nježne Maligenove "Arije" te zaključnog razigranog Černikovog "Voronješkog kauboja". Kako se, pak, na harmonici može profinjeno izvesti etno skladba, ilustrirao je izvedbom Derbenkove "Pjesme iz Jeleckog".

Iskazujući profinjen humor tijekom zasluženih završnih ovacija, nakon dva bisa, umjetnik je usmjerio ruke, a time i pljesak publike, k svojoj odloženoj harmonici.

Koncertom je otvorena petodnevna 21. Međunarodna ljetna škola harmonike na kojoj je Skljarov jedan od predavača, pa zasluge za ovo sjajno iskustvo pripadaju i organizatoru škole, OKUD-u "Istra". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter