Vrhunski ljudi i tehnologija su ključ uspjeha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa Balkan Junior, mentore i ravnatelje srednjih škola iz Srbije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Rumunjske, koji su u dvodnevnom posjetu Gradu Labinu te domaćinu Srednjoj školi Mate Blažine, primila je Federika Mohorović Čekada, zamjenica labinskog gradonačelnika. Pohvalivši ovaj projekt koji potiče mlade na bavljenje onim što tržištu u ovo doba.

Recept za uspjeh

- Vrhunska tehnologija i vrhunski ljudi, boljeg recepta za uspjeh nema. Želim vam ugodan boravak u našem gradu, a vašim učenicima sreću u natjecanju. Ovaj put moram biti i malo subjektivna i reći kako sam izuzetno ponosna na to što je naša škola jedini predstavnik Republike Hrvatske i vjerujem da će biti najbolji. Prošlogodišnji plasman na drugo mjesto i srebrna medalja iz Tešnja pokazatelj su izvrsnosti naših učenika. Grad Labin uvijek će poticati ovakve projekte te se radujemo daljnjoj zajedničkoj suradnji, poručila je Mohorović Čekada.

Balkan Junior, je projekt začet još 2012. kao ideja da se povežu škole sličnih zanimanja iz različitih država jugoistočne Europe, da se potiče njihova kreativnost, interkulturalnost, podigne razina znanja i kompetencija učenika i nastavnika. Vrijednost ovog projekta je upravo povezivanje raznih kultura i običaja a sve će kulminirati u svibnju 2018. kada će se natjecanje održati u Labinu. Na samom natjecanju sudjelovati će preko 50 učenika, mentora i ravnatelja spomenutih država kao i labinske Srednje škole Mate Blažine, jedinog predstavnika Republike Hrvatske.

Potrebe tržišta

Cijeli projekt, kao i natjecanje odnosi se na potrebe suvremenog tržišta rada, kroz praktičan rad iz oblasti mehatronike, elektrotehnike i programiranja. Dosadašnja natjecanja su obuhvaćala upravljanje CNC strojevima, programiranje PLC-a, rad na 3D printeru i realizacija elektropneumatskog sustava upravljanog PLC-om.

Prisutnima su se obratili I ravnatelj Srednje škole Mate Blažine, Čedomir Ružić, te predstavnici škola partnera koji su zahvalili Gradu na srdačnoj dobrodošlici. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter