Vrhunski koncert za oduševljenu publiku

Ivan Bubić (M. RIMANIĆ)
Ivan Bubić (M. RIMANIĆ)

Nakon intenzivnog nastupanja u trideset zemalja na četiri kontinenta te u brojnim europskim prijestolnicama glazbe kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Trst, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Ljubljana i Maribor, ovoga je petka u Poreču Zagrebački gitaristički kvartet mnogobrojnoj okupljenoj publici u Eufrazijevoj bazilici predstavio vrhunski koncert.

Brojni uspjesi

Prema programu, a kojeg je treba naglasiti, na ulazu u Baziliku nedostajalo, i to zbog očitog propusta organizatora, mnogi pridošli na koncert nisu znali redoslijed izvedbi. No, zagrebački su virtuozi Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac, izvedenim djelima Bacha, Berse, Piazzolle i drugih poznatih autora, zaista oduševili, a prisutna publika imala je priliku uživati u predzadnjem koncertu ovogodišnje 56. koncertne sezone klasične glazbe.

Potrebno je spomenuti da se taj iskusan ansambl mladih glazbenika s uspjehom predstavio na nekoliko prestižnih međunarodnih natjecanja, a na trima od njih bio je apsolutni pobjednik. Zagrebački kvartet osvojio je tako prve nagrade talijanskoj u Tortoni 1996. i Viareggiu 1998. godine, te Grand Prix u Poljskom Przemyślu 1998. Osim tih nastupa, na Varaždinskim baroknim večerima je 1998. godine osvojio i nagradu "Ivan Lukačić" za najbolju festivalsku izvedbu. Dvije godine kasnije je publici istog festivala predstavio svjetsku praizvedbu Bachova "Umijeća fuge u obradi za četiri gitare", izazvavši oduševljenu recenziju Colina Coopera, urednika mjerodavnog časopisa Classical Guitar.

Impresivan repertoar

Kvartet stilski koherentno izvodi golem repertoar u rasponu od renesansnih i baroknih majstora do suvremenih autora, ne zazirući ni od izleta u jazz i worldmusic, a ni od briljantno aranžiranih tradicionalnih skladbi s hrvatske obale i iz unutrašnjosti. Ansambl se istaknuo i osobitom pozornošću spram suvremenih skladatelja, pa je tako deset hrvatskih skladatelja (Brkanović, Miletić, Marković, Klobučar, Uhlik, Sunko, Josipović, Seletković, Majurec, Skender) posvetilo kvartetu svoja originalna djela, a odnedavno i kosovski skladatelj Valton Beqiri. Objavili su CD "Da fuga a Milonga" 2005., a 2014. godine CD "Preludes and fugues". Porečka publika imala je tu čast slušat ih uživo. (Napisao i snimio I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter