Vrhunski kazališni doživljaj na PUF-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugotrajnim ovacijama kojima je pulska publika nagradila clanove slovenske skupine Fourklor koji su na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta izveli predstavu "Kroz oci dodira" (Skozi oci dotika), najbolje docarava vrhunski kazališni doživljaj koji su ovi plesaci predvodeni nagradivanim koreografom i plesacem Brankom Potocanom ostavili na brojne gledatelje.

Jednostavno, ovog je puta autorskom timu pošlo za rukom pronaci idealni balans osnovnih kazališnih elemenata - pokreta, slike, glazbe, rijeci i onog faktora X zbog kojeg ostajete pod dojmom i nakon izlaska iz teatra. Dirljiva je to prica o svijetu izražene i agresivne vizualnosti u kojem se zanemaruje dodir, covjekov najintimniji osjet, ispricana iz perspektive djevojke s tjelesnim oštecenjem.

A nju je odigrala izvrsna Mija Pungrešic, studentica Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani, aktivistica i plesacica koja je rodena s oštecenjem kralježnice (spina bifida). No, predstava niti glavna protagonistica ni u jednom trenutku ne izazivaju sažaljenje, vec naprotiv. Tjelesni hendikep ovdje nije bitan.

Ogoljena scena, na kojoj su osim izvodaca tek hrpe bijelih jastuka, služi u svrhu naglašavanja taktilnog komuniciranja izmedu dvaju ili više tijela u plesnoj igri. Posebno je dojmljiva slika u kojoj se susrecu par vitkih i lijepo oblikovanih nogu sa žarkocrvenim stiletto štiklama te glavna akterica.

Uz Pungrešic sudjeluju takoder odlicni Dušan Teropšic, Sebastjan Staric, Branko Potocan i Jana Menger, dok tijekom cijele izvedbe živu glazbenu podlogu pružaju Marko Brdnik i Uroš Rakovec. Svakako treba spomenuti i Petru Tanko koja potpisuje dramaturgiju.

Nažalost, drugu predstavu pretposljednje veceri PUF-a publika nije imala prilike odgledati do kraja, i to zbog nestanka struje. Naime, "The garden", kako su svoj projekt naslovili Adam Read iz Australije, Spyridon Paterakis iz Grcke i Barbara Pradzynska iz Poljske, odigravao se na otvorenom, u Parku grada Graza, gdje je tridesetak minuta nakon pocetka predstave zbog preopterecenja elektricne mreže nestalo struje.

Iako se nakon desetak minuta struja vratila te unatoc višekratnom pozivanju publike da nastave s izvedbom, glumci više nisu imali kreativne snage da "The garden" privedu završetku. Treba istaknuti zanimljivu transformacija ovog parka u samom središtu Pule koji su autori pretvorili u magicni vrt kao iz bajke. (Roberto LICUL; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter