Vrhunski glazbenici za ljubitelje jazza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na predzadnjem koncertu Rovinj Spring Jazz Festivala predstavio se ZZ quartet, ciji su lideri Ratko Zjaca i Simone Zanchini. Istarski ljubitelji jazza ispunili su Multimedijalni centar, došavši poslušati njima poznate glazbenike. Gitarist Zjaca naime svake godine nastupa na baljanskom Last Minute Jazz Festivalu, a harmonikaš Zanchini suraduje s Tamarom Obrovac.

Zagrepcanin Ratko Zjaca ostvario je zavidnu medunarodnu karijeru. Nakon završene Glazbene akademije Sveucilišta u Zagrebu i usavršavanja u inozemstvu specijalizirao je jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasicnu glazbu na konzervatoriju u Rotterdamu, gdje i predaje. Kasnije se usavršavao i na New York Universityju. Ucio je od znanih gitarista kao što su Pet Metheny, da bi im potom postao suradnik, tako da je suradivao s velikim imenima svjetskog jazza.

Simone Zanchini nastupao je s razlicitim sastavima na brojnim svjetskim jazz festivalima. Osim s Tamarom Obrovac, suradivao je i s Vaskom Atanasovskim. Inovativno prati neuobicajene glazbene izricaje, cime je harmoniku na velika vrata uveo u jazz.

S dvojicom poznatih glazbenika nastupala su, kao ritam sekcija, još dva znana sviraca. Bubnjeve je svirao Englez Adam Nassbaum, koji je poceo karijeru kao 12-godišnjak. Nastupao je u kvintetu Dave Liebman, potom u Gil Evans Orhestra, sa Stanom Getzom, Tootsom Thielemansom i drugima. Svestran je bubnjar, koji uglavnom svira u naprednim sastavima. Smatra se jednim od najboljih jazz bubnjara današnjice, a 1988. je dobio i Grammyja.

Kontrabas je u MMC-u svirao makedonski glazbenik Martin Gajkonovski. Roden u obitelji jazz glazbenika, poceo je nastupati u Grožnjanu. Nakon studija jazz basa u Njemackoj jedan je od najstarijih basista u toj zemlji. Suradivao je s brojnim glazbenicima.


Podijeli: Facebook Twiter