Vrhunska svirka veterana jazza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prokušani veterani jazza okupljeni u sastavu Charlie Miklin Trio priredili su u Grožnjanu u sklopu 12. festivala Jazz is Back! BP vrhunski koncert za pamcenje.

Dva clana ovog sastava dio su grožnjanske ekipe mentora Ljetne jazz škole HGM-a - Charlie Miklin bio je voditelj radionice saksofona u grožnjanskoj školi osamdesetih, dok je kontrabasist Ewald Oberleitner dugogodišnji predavac koji je za svoj rad dobio i nagradu Opcine Grožnjan. S njima je svirao i bubnjar Karlheinz Miklin Junior, a ovaj trio djeluje od 1978. godine.

Kišno vrijeme je koncert s Balwan Cityja preselilo u dvoranu Kaštela, no to nije sprijecilo brojnu publiku da pohodi koncert. S obzirom na bazicni sastav instrumenata, bez klavira ili nekog drugog instrumenta, Miklin je imao apsolutnu slobodu muziciranja kako na raznim saksofonima tako i na bas-flauti.

S druge strane, svoje glazbeno umijece iskazali su i ostali clanovi - Oberleitner interesantnim solo dionicama, kao i bas linijama, te katkad neuobicajenim nacinom sviranja - primjerice, jednu je skladbu odsvirao udarajuci žice kontrabasa palicom za bubnjeve. I bubnjarske solo dionice predstavile su širok dijapazon ritmova, od laganih do nepravilnih ritmova koji su se pretapali u furiozne dionice kakve bi se bez problema mogle smjestiti u repertoar kakvog hard core benda.

Miklin je pak, osim izvrsne svirke, pokazao i nevjerojatne mogucnosti stvaranja zvukova i melodija na saksofonu, a u nekoliko skladbi poslužio se i elektronskim efektima te pedalama, na koje je nasnimavao dionice ili je pak uz pomoc pedala stvarao efekt kao da svira dva ili tri saksofona. Na repertoaru ovog trija našle su se brojne Miklinove skladbe, medu kojima i poznata "Patagonia".

Vrhunsku svirku publika je nagradila jako dugim aplauzom te dozvala glazbenike na bis. U nedjelju je na programu festivala koncert Tamare Obrovac i Matija Dedic Trija u 21.30 sati. Ulaz je besplatan. (Tea TIDIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter