Vrhunska svirka jazz znalaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eksplozija kreativnosti, melodicnosti, osjecajnosti, maštovitosti, humora i virtuoznosti – tako bi se mogla opisati koncertna vecer festivala Jazz is Back! pod nazivom Senior Service, na kojoj su se predstavili profesori Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži te gosti.

Na pozornici se tako okupila krema svjetskog jazza – spiritus movens grožnjanskih jazz veceri kao i jedan od mentora škole, renomirani vibrafonist Boško Petrovic, zatim pijanist Emil Spanyi, kontrabasist Ewald Oberleitner, bubnjar Howard Curtis, pjevacica Ines Reiger te trubac Lasse Lindgren, a u izvedbi nekoliko skladbi pridružilo im se dvoje saksofonista – Rijecanin Denis Razumovic Razz te Anna Kei iz Pariza. Sve redom prekaljeni znalci jazz zanata, svojom izvedbom dobro poznatim jazz standardima udahnuli su novi život maštovitim solo dionicama, u kojima su pokazali vrhunsku interpetaciju kao i tehniku sviranja, ali i dozu humora.

«Putovanje» bezgranicnim svijetom jazz harmonija, melodija, varijacija i interpretacija krenulo je skladbom «Take the A Train», uslijedila je skladba Johna Lewisa posvecena Djangu Reinhardtu pod nazivom «Django», a prvi dio koncerta završen je maestralnom izvedbom skladbe «The Theme», gdje je brojna publika uživala u vrhunskoj svirci, a sami glazbenici su se ocito izvrsno zabavljali na pozornici stvorivši svojevrstan glazbeni dijalog, u kojem su komunicirali izmjenjivanjem solo dionica, ubacivanjem melodija, pomicanjem granica jazza kroz najekstremnija i prilicno progresivna harmonska i glazbena rješenja.

Šaroliki repertoar je zasigurno zadovoljio ukus svakog ljubitelja jazza – osim progresivnih i sviracki vrlo zahtjevnih skladbi, glazbenici su predstavili i nježne standarde poput «In A Sentimental Mood», «Georgia» ili pak «Skylark», a tu se našla i jedna skladba Boška Petrovica, «Green Lobsters Dream».

Uvertiru u koncertnu vecer jazz majstora priredili su polaznici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži, pijanist i pjevac Sandi Cakalo, vibrafonist Vid Jamnik i bubnjarka Lada Obradovic, koji su s profesorom Ewaldom Oberleitnerom na kontrabasu izveli «Just You Just Me» i «Just Friends».

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter