Vrhunska etno-glazba u pazinskom Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastupom Lidija Dokuzovic Tria, te skupinama Afion i Spakka neapolis 55 zapoceo je ovogodišnji, cetvrti po redu TradeInEtno festival, na kojem ce do 10. lipnja umjetnici iz 14 zemalja predstavit svoja glazbena i kazališna ostvarenja. Tijekom deset dana Pazin ce ugostit umjetnike iz Francuske, Belgije, Njemacke, Engleske, Švedske, SAD-a, Estonije, Španjolske, Grcke, Italije, Albanije, Slovenije, Senegala i Hrvatske.

Minulog festivalskog vikenda publika je mogla uživati u sevdalinkama koje je uz pratnju gitarista Erola Zejnilovica i Allana Skrobea izvodila Lidija Dokuzovic pjevacica skupine Afion. Nakon zanosnih sevdaha Lidija Dokuzovc sa je svojim maticnim bendom, Afionom, interpretirala tradicijske pjesme našeg šireg podneblja od Medimurja do Makedonije.



Prvu koncernu vecer je zakljucila izvrsna, ali i intrigantna, skupina Spakka neapolis 55 iz Napulja koja se, na svom prvom nastupu u Istri, predstavila pjesmama koje prepoznatljivim južnjackim, napolitanskim, zvukom govore o tradicijskom životu, ali i problemima suvremenog društva. Sjajna pjevacica Monica Pinto svojim upecatljivim vokalom i energicnim nastupom ovu skupinu svrstava medu atrakcije ovogodišnjeg TradeInEtno festivala.



Drugu festivalsku vecer otvorila je slovenska ženska vokalana skupina "Katice". One su se predstavile obradama tradicijskih napjeva iz raznih djelova Slovenije, od Istre do Prekmurja. Vokalene aranžamene za pjesme kojima su se predstavile "Katice" napiso je Dario Marušic. On se na ovom festrivalu ne pojavljuje samo kao aranžer vec i kao predavac na strucnim predavanjim o etno glazbi koja se takoder održavaju u sklopu festivala. Uz Marušica predavanja su minulih dana držali Nuša Hauzer i Noel Šuran.



Nakon "Katica" prepiznatljivog glazbeog izricaja, na pozornicu u drevnom pazinkom Kaštelu stupio je Senegalac Seckou Keita jedan od ponajboljih svjetskim djembe glazbenika, virtuoz na kori. Tradicijskom instrumentu s 21 žicom koji nalikuje kokmbinaciji harfe i lutnje, a karakteristican je za Mali i Senegal. Uzavreli africki ritmovi rasplesali su gledalidšte, a solo izvedbe na kori, koje su gladatelje ostavljale bez daha, vodile su misli u dalaka, nepregladna agfricka prostranstva, Keitine domovine i zavicaj izvsnih glazbenika koji su s njime nastupili u Pazinu. (Napisao i snimio M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter