Vrhunska delicija je srdela, a najbolja mast svinjska

Edoardo Ore predstavio je i napuljski finger food (Dejan ŠTIFANIĆ)
Edoardo Ore predstavio je i napuljski finger food (Dejan ŠTIFANIĆ)

Drugi Istria Gourmet Festival čija je osnovna zadaća upoznavanje novih svjetskih trendova i osmišljavanje perspektiva budućeg razvitka istarske enogastronomije održan je u ponedjeljak u rovinjskom hotelu Lone. Uz vrhunska predavanja i show cooking renomiranih chefova, ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama, ovaj festival nudi prigodu za druženje i razmjenu iskustava, ali i postavljanje pitanja.

Paleo (r)evolucija

U Rovinj su tako stigli renomirani kuhari iz brojnih restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama koji su prenijeli svoje kulinarsko znanje i umijeće sudionicima festivala koji su došli vidjeti što je novo u svijetu moderne kuhinje. Cjelodnevni stručni skup je započeo s krilaticom "Nije važno samo dobro jesti, nego je važno i zdravo jesti", a čast da prva izlaže dobila je Danijela Poljuha, iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, koja je skup otvorila predavanjem "Istarska košarica zdravlja i vitalnosti" s podnaslovom "Prirodni antioksidansi u srcu kulinarske tradicije". Uslijedilo je izlaganje Riječanina Denisa Delogua s izlaganjem "Paleo (r)evolucija - novi svjetski trend koji dolazi".

- Paleoprehrana se odnosi na naš genetski potencijal, naime, homo sapiens kao vrsta koja je stara najmanje 20 tisuća godina ima takve genetske postavke koje nisu primjerene hrani koju danas obično konzumiramo. Dakle, čovjek bi trebao konzumirati cjelovitu hranu, minimalno obrađenu, organskog uzgoja. Dakle, radi se o hrani koja ima nizak udio ugljikohidrata i visok udjel masnoća, i koja je bogata omega tri mastima koje su esencijalne za naš organizam. Danas je dokazano da ideja koja je vladala sedamdesetih, da se izbjegava mast i masnoća, bila potpuno pogrešna što danas dokazuju medicinski podaci, kazao nam je Denis Delogu, inače autor knjige "U šumi".

Delogu kaže da je namirnica veoma bitna za takvu prehranu i popularna jadranska srdela koju su upravo ponudili na kušanje na ovom skupu, ali i svinjska mast koja je jedna od najboljih masti uopće, jer nije termolabilna, pa zadržava molekularnu strukturu i na visokim temperaturama, dok su industrijska ulja i masti vrlo opasna za zdravlje.

- Naravno, uvijek se govori o umjerenim količinama, naglasio je Delogu, te dodao da se više treba okrenuti domaćoj plavoj ribi, kao i autohtonom bilju. Inače po struci arheolog koji se prehranom počeo baviti zbog vlastite bolesti (koja je najčešće indicirana prehranom) Delogu je održao još jedno predavanje na temu "Gluten Free - novi trendovi u prehrani i ugostiteljstvu" odnosno "Kako se aktivno uključiti u tržište od 180 milijuna korisnika". (Anđelo DAGOSTIN, snimili Danilo MEMEDOVIĆ i Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter