Vrhunac sezone - gostovanje londonskog Almeida teatra

Shakespeareovim varijacijama otkrivena ljepota otoka (Dejan ŠTIFANIĆ)
Shakespeareovim varijacijama otkrivena ljepota otoka (Dejan ŠTIFANIĆ)

Ovoga je ljeta Kazalište Ulysses na Malom Brijunu priredilo raznoliki program, uz premijernu izvedbu te niz vrsnih gostovanja. Sezona je trajala od 15. srpnja do 28. kolovoza, a budući da se ove godine obilježava 400. godišnjica smrti Williama Shakespearea, napravljen je hommage ovom velikim piscu.

Vrhunac je bilo gostovanje predstave "Richard III." i londonskog kazališta Almeida s Ralphom Fiennesom i Vanessom Redgrave i predstavom "Richard III".

Ulyssesova premijera "Shakespeare ljetne noći - varijacije", donijela je prije svega putovanje Malim Brijunom i svim njegovim lokacijama, koje su posjetiteljima posve nepoznate, a sve je nazočne oduševila prekrasna priroda otoka koja je potom korespondirala s bogatim Shakespeareovim svijetom tim putovanjem kroz njegove odabrane sonete i motive drama, tragedija i ostalih djela.

Sezona je započela 15. srpnja koncertom Rade Šerbedžije s gitaristom i skladateljem Miroslavom Tadićem, gdje je gostovao skladatelj i pjevač Muharem Serbezovski.

Narodno pozorište Subotica, Grad Teatar Budva, Testament film i Ulysses Teatar predstavili su se operom Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka", nastaloj prema motivima indijske legende o ljubavnom trokutu između dvojice muškaraca i žene zbog koje dolazi do tragičnog kraja. Iz Italije je gostovao Teatro Koreja s predstavom "Kater & Rades" s istinitom pričom o tragediji albanskih izbjeglica u Jadranskome moru.

Drugu godinu zaredom igrala je predstava "Pečat" Borne Vujčića s Goranom Grgićem u glavnoj ulozi, a Ozren Grabarić se vratio s monodramom "Dnevnik jednog luđaka".

Tu je bila izvedba autorskog projekta Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, "U agoniji" Miroslava Krleže te nastup Zijaha Sokolovića s monodramom "Glumac je... glumac je... glumac", koju je u proteklih 37 godina izveo više od 1.600 puta.

Zagrebački HNK gostovao je s izvrsnom predstavom Tene Štivičić "Tri zime", kazalište Zvezdara s predstavom Dušana Kovačevića "Klaustrofobična komedija" u režiji Darka Bajića, u kojoj se na kazališne daske vratio Slavko Štimac.

Legendarni "Kralj Lear" ponovno je izveden i ove sezone, a riječ je o jedinoj predstavi koja se već 16. godinu izvodi svake sezone. Sve su predstave bile iznimno dobro ispraćene, a posjetitelja je bilo iznimno puno, tako da je ponekad bilo vrlo teško smjestit se jer ne bi stala više niti igla.

Splav "Barža" više od ove godine ne prevozi gledatelje iz Fažane na Mali Brijun, a njezino su mjesto zauzele manje brodice.

Maestralni Surian i mladi virtuozi opjevali ljubav

"Priča o ljubavi" naziv je koncerta kojim su u prekrasnom ambijentu Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu operni pjevač Giorgio Surian i šestoro studenata zagrebačke Muzičke akademije zaključili ovogodišnju Ulyssesovu sezonu. U nevelikom, ali prelijepom atriju pedesetak poklonika opera i opereta gotovo dva sata uživalo je u nadahnutom nastupu maestra i njegovih učenika.

Priče o ljubavi u prvom dijelu programa ispričali su nam studenti Giorgio Surian Jr., (tenor) Stefano Surian (tenor), Anabela Barić (sopran), Iva Krušić (mezzosopran), Leon Košavić (bariton), Ivan Šimatović (bariton) uz Lanu Bradić (klavirska pratnja), a kako drugačije nego ulomcima iz opere "Figarov pir", dok su se u drugom dijelu koncerta mladi studenti, ali i maestro raspjevali u raznim recitativima, arijama i brojnim duetima. Izvrstan je tako bio "Cheti, cheti, immantinente" iz Donizettijeve opere "Don Pasquale". Velikim aplauzom publika je pozdravila i sve ostale izvedbe od arije "Largo ad factotum" iz "Seviljskog brijača", Offenbachove "Barkarole", arije Alfreda iz Verdijeve "Traviate", duet cvijeća iz opere "Lakme", do dueta iz Leharove "Vesele udovice". Za kraj koncerta glazbenici su publici priredili pravu poslasticu izvodeći napoletanske, svima dobro poznate canzone pa su zajedno pjevali "O sole mio", "Santa Lucia", "Torna a Surriento" i uvijek zabavnu "Funiculi funicula'". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter