Vrhunac gripe očekuje se idući tjedan

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U ovoj je sezoni gripe znatno veći broj oboljelih u odnosu na ranije godine, doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Samo u siječnju evidentirano je 1.372 oboljelih. Drastično je to veći broj u odnos na prošlogodišnjih 38, dok je, za usporedbu, u istom mjesecu 2012. oboljelih bilo 120.

- U prvom tjednu veljače Zavodu je prijavljeno 686 oboljelih, što je blagi porast u odnosu na tjedan ranije kada ih je bilo 665. Premda je gripa vrlo nepredvidiva bolest, njen bi se vrhunac ipak mogao očekivati za tjedan dana, doznajemo od dr. Branke Sep Ševerdija, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Sveukupno, dosad je u Istarskoj županiji prijavljeno 2.058 oboljelih, no kako naglašava dr. Sep Ševerdija, broj oboljelih zasigurno je puno veći, budući da se mnogi oboljeli nisu javili liječniku. Labin prednjači s dosad 631 evidentiranom oboljelom osobom, u Puli je 470, 289 oboljelih dosad je prijavljeno u Poreču, u Pazinu 255, Rovinju 223, Buzetu 97, a u Umagu 93.

Liječnicima obiteljske medicine u Istarskoj županiji sredinom studenog 2014. godine distribuirano je 11.600 doza cjepiva. Prema dosadašnjim izvješćima, protiv gripe je cijepljeno 10.179 osoba.

Prema riječima dr. Sep Ševerdija, ove godine je efikasnost cjepiva smanjena jer se podtip virusa gripe A (H3N2) koji je prisutan u cirkulaciji, zajedno s virusom A (H1N1) i virusom gripe B, genetski promijenio. Dakle, došlo je do promjene u genetskom sastavu tog virusa. Međutim, cjepivo smanjuje nastanak komplikacija i dobra je zaštita za drugi cirkulirajući podtip virusa A (H1N1) koji je više zastupljen u cirkulaciji na našem području (70 posto virus A H1N1 i 25 posto virus A H3N2). Podtip A (H3N2) dominantan je u većini europskih zemalja gdje je gripa također u punom tijeku, dok u Hrvatskoj dominira podtip A (H1N1) kao i u Sloveniji i Italiji.

I dalje je stoga na snazi preporuka da na mjestima gdje se kreće puno ljudi boravi što kraće, da se često peru ruke te da se konzumira hrana bogata vitaminima. Virus gripe prepoznaje se na osnovu već poznatih simptoma - visoke temperature i opće klonulosti. Valja imati na umu da se gripa ne liječi antibioticima, već je preporučeno mirovanje, kućna izolacija te uzimanje lijekova za smirenje kašlja, grlobolje, curenje nosa te lijekovi za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina C. Ukoliko nema težih komplikacija, oboljelima od gripe se preporuča da izbjegavaju odlazak liječniku te da se konzultiraju telefonski radi sprečavanja širenja zaraze. Kronični bolesnici obvezno se moraju konzultirati s liječnikom. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter