Vrhunac epidemije gripe iza nas?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put od pracenja pandemijske gripe u Hrvatskoj prošli je tjedan prijavljen manji broj oboljelih u odnosu na prethodni. Od 23. do 29. studenoga ukupno je registrirano 11.209 slucajeva (klinicki i laboratorijski potvrdeni zajedno). Time je na tjednoj razini zabilježeno smanjenje pobola za više od 2.700 osoba. U prethodnom tjednu (od 16. do 22. studenoga) ukupno je registrirano 13.960 slucajeva. Možda je vrhunac epidemije ipak iza nas.

U Istarskoj županiji gdje je epidemija kasnije i zapocela još nije zabilježen tjedni pad broja oboljelih. Prošlog je tjedna bilo 262, a pretprošlog 209 oboljelih, što se ne smatra velikom brojkom. Svi su pogledi uprti u rezultate koji ce prikazivati tendenciju od ovog tjedna.

Nažalost broj smrtnih ishoda povezanih s pandemijskom gripom u Hrvatskoj od pojave virusa narastao je na cak 19. U posljednjem tjednu umrlo je cak osam bolesnika koji su izmedu ostalog imali i virus H1N1.Od trenutka pojave virusa u Hrvatskoj do danas ukupno je evidentirano 37.805 oboljelih, od kojih je gotovo 37.000 osoba preboljelo pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija.

Kako doznajemo iz priopcenja Ministarstva zdravstva danas je pristiglo dodatnih 60.000 doza pandemijskog cjepiva koje ce nakon završetka potrebne procedure biti distribuirano diljem Hrvatske.

Na preporuku Službe za epidemiologiju HZJZ-a, Stožer je odlucio proširiti rizicne skupine za cijepljenje pandemijskim cjepivom. Pozivaju sve kronicne bolesnike starije od šest mjeseci da se odazovu cijepljenju protiv pandemijske gripe, jer je to najbolji nacin prevencije. Do sada je cjepivo bilo namijenjeno kronicnim plucnim bolesnicima, djeci s komorbiditetom od šestog mjeseca do trece godine života, iznimno pretilim osobama i zdravstvenim djelatnicima.

Zadnja pošiljka cjepiva protiv sezonske gripe upravo je stigla kod obiteljskih lijecnika. Rezervirana je za starije od 65 godina, te kronicne bolesnike, a ako ostane mogu se cijepiti i ostali. Sezonska se gripa ocekuje tek iza Nove godine, a vrijeme stvaranja antitijela nakon cijepljenja je dva do tri tjedna. Stoga za cijepljenje nije kasno.


Podijeli: Facebook Twiter