Vrhovni sud smanjio kazne Polancecu i Mileticu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polancecu i vukovarskom odvjetniku Petru Mileticu Vrhovni sud je smanjio kazne koje im je sudac Ivan Turudic izrekao u listopadu 2010. za dogovor kojim je odvjetnik dobio pola milijuna kuna kako bi postigao dogovor o konvalidaciji radnog staža s radnicima vukovarskog "Borova" koji su radili i u vrijeme okupacije, pretežito Srbima.

Polancecu je kazna smanjena s 15 na 10 mjeseci, a Mileticu s godine dana na 8 mjeseci, uz obrazloženje da je bivšem potpredsjedniku Vlade olakotna okolnost njegov angažman na rješavanju pitanja staža, dok je Mileticu kazna umanjena jer je bio "samo" poticatelj i to mu je bio prvi sukob sa zakonom.

Vukovarskom odvjetniku Petru Mileticu Polancec je uime vlade isplatio pola milijuna kuna za fiktivnu studiju za Ministarstvo gospodarstva, a u stvarnosti Mileticu je placeno da se dogovori s bivšim radnicima. Turudic je u obrazloženju svoje presude kazao da je ona "važna jer je njome utvrdeno kako su se donosile politicke odluke".

"Sud je prihvatio da je rijec o osjetljivom politickom pitanju i odluci. Medutim i u politickim odlukama mora se poštivati zakon. U protivnom svi bi se mogli pravdati da su radili ono što im je netko drugi naložio", kazao je tada Turudic Polanececu, koji je rekao u obrani da je "radio iskljucivo u interesu države i diskriminiranih gradana srpske nacionalnosti" te da je "ponosan što je velik broj hrvatskih državljana na taj nacin riješio egzistencijalne probleme".

Ovom presudom Polancec i Miletic morali su državi solidarno vratiti tih pola milijuna kuna, a Mileticu je sud zabranio i bavljenje odvjetnickom djelatnošcu na razdoblje od dvije godine. (A. RAIC KNEŽEVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter