Vrhovni sud SAD-a: Brak nije samo heteroseksualan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki Vrhovni sud u srijedu je poništio središnji dio saveznog Zakona o obrani braka (DOMA) koji definiciju braka ograničava na parove suprotnog spola te otvorio mogućnost za istospolne brakove u Kaliforniji, javlja Reuters i ističe da se radi o važnoj pobjedi pokreta za prava homoseksualaca.

Vrhovni sud, međutim, nije donio povijesnu odluku kojom se potvrđuje temeljno pravo homoseksualaca na brak. Dva slučaja, oba presuđena većinom od 5-4 glasova, ticala su se ustavnosti ključnog dijela saveznog Zakona o obrani braka koji je nijekao iste povlastice istospolnim vjenčanim parovima te kalifornijskog zakona iz 2008. nazvanog Prijedlog 8 koji je zabranjivao istospolni brak. Odluka sudaca znači da legalno vjenčani istospolni parovi imaju pravo na iste savezne povlastice koje su dostupne parovima suprotnog spola.

DOMA, zakon što ga je 1996. izglasao Kongres, a potpisao tadašnji predsjednik Bill Clinton, uskraćuje istospolnim partnerima povlastice zajamčene heteroseksualnim parovima kao što su pravo na zajednički povrat poreza ili automatsko nasljeđivanje. Vrhovni sud je poništio savezni zakon kao kršenje američkog ustavnog jamstva za jednaku zaštitu pred zakonom, ali je ustuknuo u presudi o Prijedlogu 8 utvrdivši kako pristaše ovoga zakona nisu imali status da bi branili zakon pa nisu mogli uložiti žalbu na presudu saveznog suda koji je poništio zakon.

I dok je presuda o DOMA-i vrlo jasna, ostaje pitanje što će današnja odluka američkog suda značiti na terenu kada je u pitanju Prijedlog 8. Najvjerojatnije će doći do povećanja broja sudskih postupaka, ocjenjuju pravni stručnjaci. Anthony Romero, izvršni direktor Američke unije za građanske slobode, smatra da će se bitka za istospolni brak ponovo voditi u svakoj saveznoj državi posebno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter