Vrhovni sud razmotrit će presude protiv Hodorkovskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski Vrhovni sud objavio je u srijedu da će razmotriti dvije presude protiv bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog, uključujući onu zbog koje se ne može vratiti u Rusiju unatoč predsjedničkom pomilovanju.

Nakon više od desetljeća provedenog u zatvoru, Hodorkovski je u petak neočekivano pomilovan i pušten na slobodu i od tada se nalazi u Berlinu.

Kremlj tvrdi da se smije vratiti u Rusiju, no on smatra da mu ništa ne jamči da će je moći ponovno napustiti. Ne želi se vratiti dok god vrijedi sudska odluka da mora platiti 521 milijuna dolara poreza. S obitelji planira živjeti u Švicarskoj.

Glasnogovornik Vrhovnog suda rekao je da će sud u iduća dva mjeseca razmotriti presude iz 2005. i 2010. donesene zbog načina na koji je Hodorkovski upravljao svojom bivšom naftnom kompanijom Yukos, na osnovi preporuka Europskog suda za ljudska prava.

Sud u Strasbourgu ocijenio je u srpnju da je prvi sudski postupak protiv Hodorkovskog bio legitiman, ali smatra da je suđenje bilo nepravedno, a presuda neopravdana.

Hodorkovski je kazao da pozdravlja odluku Vrhovnog suda i nada se da će pomoći da njegov bivši poslovni partner Platon Lebedev bude pušten na slobodu prije isteka kazne u svibnju.

Hodorkovski je osuđen za težak financijski kriminal u dva suđenja koja su kritičari Kremlja ocijenili dijelom političke kampanje da ga se kazni zbog opiranja Putinu i oduzme naftno carstvo, ali i kao znak upozorenja drugim oligarsima da budu poslušni. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter