Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu Berlusconiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski vrhovni sud u četvrtak je potvrdio presudu nižeg suda o zatvorskoj kazni Silviju Berlusconiju zbog utaje poreza, što bi moglo pokrenuti krizu u krhkoj vladinoj koaliciji.

Nakon trodnevnog ročišta, petorica sudaca Vrhovnoga suda odbacila su Berlusconijevu žalbu na pravorijek dvaju nižih sudova u Milanu koji su medijskoga mogula osudili na četverogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena jednom godinom amnestijom iz 2006.

Suci su, međutim, odredili da milanski sud preispita drugi dio presude prema kojemu se Berlusconiju zabranjuje obavljanje javne dužnosti na pet godina. To bi Il Cavaliereu moglo omogućiti da za sada ostane senator i čelnik stranke desnog centra Narod slobode (PDL).

Osuđen je zbog prijevarne kupovine prava na emitiranje njegova Mediaset televizijskog carstva. Ovo je prva konačna pravomoćna presuda protiv Berlusconija, 76-godišnjeg milijardera i medijskog magnata, koji je četiri puta bio talijanski premijer i protiv kojega se vodilo gotovo 30 sudskih procesa, a optuživan je za cijeli niz kaznenih djela, od porezne prijevare do seksa s maloljetnom prostitutkom.

On optužuje suce ljevičare da pokušavaju ukloniti ga iz politike otkako je stupio na javnu scenu 1994.

Odluka suda mogla bi značiti završetak 20-godišnje Berlusconijeve dominacije talijanskom politikom, ali i uzdrmati i koalicijsku vladu premijera Enrica Lette, oformljenu prije samo tri mjeseca, pa i čitavu eurozonu.

Treće po veličini gospodarstvo eurozone vodi koalicijska vlada Lettine Demokratske stranke lijevoga centra i Berlusconijev PDL.

Bivši premijer je više puta rekao da vlada ne smije pasti bez obzira na presudu, ali su jastrebovi PDL-a pozvali na izlazak iz vlade njegovih ministara i javne prosvjede ako bude osuđen.

Berlusconi: osudili su me potpuno neutemeljeno
Prvu pravomoćnu presudu kojom ga je talijanski Vrhovni sud u četvrtak osudio na zatvorsku kaznu zbog utaje poreza bivši premijer Silvio Berlusconi nazvao je potpuno neutemeljenom te istaknuo da se kani nastaviti baviti politikom.

"Ta je presuda potpuno neutemeljena i lišit će me slobode i mojih političkih prava", rekao je bivši šef talijanske vlade u videoporuci i rekao da se protiv njega vodio pravni boj bez presedana.

"Moramo se nastaviti boriti, baviti politikom, kako bismo proveli potrebne reforme, u prvom redu reforme u pravosuđu", rekao je bivši premijer koji je snimljen kako sjedi za pisaćim stolom uz talijansku i europsku zastavu.

"Obnovit ćemo Forzu Italiju (Naprijed Italijo)", rekao je misleći na političku stranku koju je utemeljio kada je ušao u politiku 1994. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter