Vrhovni sud potvrdio Obamin zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u cetvrtak je donio dugoišcekivanu odluku te je potvrdio da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance u skladu s ustavom.

Temelj zakona predsjednika Baracka Obame, koji je poznat kao Obamacare, obvezatnog oblika zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, Vrhovni sud je nacelno prihvatio, što je pobjeda demokratskog predsjednika cetiri mjeseca do predsjednickih izbora u studenome.

Najviše pravosudno tijelo, cije je ocitovanje tražilo više od polovice americkih saveznih država, zatim savez malih poduzetnika te sama vlada, objavilo je da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za 32 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali sukladan s americkim ustavom.

Vrhovni sud odlucio je podržati najprijeporniju odredbu zakona, koji je izazvao strastvene rasprave u cijeloj zemlji, a to ja obveza sklapanja ugovora o zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance do 2014., pod prijetnjom financijske kazne.

Konzervativni predstavnik Vrhovnog suda John Roberts priklonio se odluci koju je donijelo cetvero drugih sudaca i odobrio odredbu. Vrhovni sud koji cini devet sudaca time je podržao Obaminu administraciju koja je zatražila da sud ocijeni je li zakon sukladan ustavu.

Protivnici zakona zahtijevali su da se obveza o zdravstvenom osiguranju proglasi neustavnom i da se cjelovit zakon odbaci. Smatraju da je zakon kršenje slobode pojedinaca i da znatno proširuje ovlasti savezne vlade nad državama.


Podijeli: Facebook Twiter