Vrhovni sud: Odluka o Perkoviću idućeg tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Vrhovnog suda o zahtjevu za izručenjem bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića bit će objavljena tek sljedeći tjedan, kazao je glasnogovornik tog suda Dražen Tripalo.

"Vijeće je zasjedalo, no odluka s pisanim obrazloženjem tek treba biti napravljena", kazao je Tripalo Hini.

Dodao je da Vrhovni sud odluku neće objaviti dok je ne otpremi Perkovićevu odvjetniku Antu Nobilu i državnom odvjetništvu, koji su se žalili na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je 8. siječnja odlučilo Perkovića izručiti Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga.

"Odluka danas sigurno neće biti sastavljena, a prije otpreme ni ja neću znati kakva je", kazao je Tripalo.

Iako su mediji zadnjih dana nagađali tko će od sudaca sjediti u vijeću koje je iza zatvorenih vrata odlučivalo o Perkovićevoj sudbini, Tripalo to nije želio otkriti.

Perkovićeva obrana, ali i tužiteljstvo, koje je pred Županijskim sudom zastupalo Njemačku, žalili su se na nepravomoćnu odluku o izručenju ističući da je u tom slučaju nastupila zastara.

Državno odvjetništvo svoju je žalbu potkrijepilo tvrdnjom da je zastara za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, nastupila 29. srpnja 1998. te da su se bili dužni žaliti radi "pravilne primjene zakona".

I Perkovićev odvjetnik u žalbi tvrdi da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo ne ispitivati tzv. dvostruku kažnjivost. Podsjetio i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, Nobilo je najavio podnošenje ustavne tužbe kojom će od najvišeg pravosudnog tijela zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja.

Argumente o zastari Županijski je sud odbacio tvrdnjom da se kod zahtjeva za izručenjem ne ispituje tzv. dvostruka kažnjivost za 32 kaznena djela navedena u katalogu EUN-a, zbog čega nije ni ulazilo u utvrđivanje nastupa zastare. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter