Vrhovni sud odgodio Chavezovu inauguraciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Venezuele u srijedu je odobrio odgodu inauguracije predsjednika Huga Chaveza, predviđene za ovaj tjedan, te donio odluku da od raka oboljeli Chavez može ostati na čelu države.   

On je hospitaliziran već mjesec dana na Kubi, a moći će položiti prisegu nakon 10. siječnja, datuma predviđenog ustavom, ako njegova vlada ostane na dužnosti sve dok venezuelanski predsjednik bude u mogućnosti prisegnuti, objavila je u srijedu predsjednica Vrhovnog suda Luisa Estrella Morales.

Ustavni odjel Vrhovnog suda odredio je da se prisega predsjednika, ponovno izabranog u listopadu, može održati nakon 10. siječnja pred Vrhovnim sudom, objavila je Morales na konferenciji za novinare i dodala da će njegova vlada i zamjenik ostati na dužnostima nakon tog datuma na temelju načela "administrativnog produženja". 

"Za sada ne možemo reći kada, kako i gdje će predsjednik položiti prisegu. Obzirom da je on ponovno izabrani predsjednik nema prekida u obnašanju dužnosti....Inauguracija će se održati kasnijeg datuma pred Vrhovnim sudom", dodala je Morales.

Vrhovni sud odbacio je zahtjev oporbe da se imenuje obnašatelj dužnosti predsjednika države. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter