Vrhovni sud odbio žalbu: Čačić mora u zatvor

Radimir Čačić  (M. MIJOŠEK)
Radimir Čačić (M. MIJOŠEK)

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu odvjetnika Radimira Čačića po svim točkama. Tako više ne postoji nikakva prepreka da bivši prvi potpredsjednik Vlade ode na odsluženje 11 mjesečne zatvorske kazne.

Vrhovni sud je izvijestio Županijski sud u Zagrebu o svojoj odluci te sada kreće procedura određivanja vremena odlaska Čačića u zatvor. Naime, sudac izvršenja treba odrediti gdje i kad će bivši čelnik HNS-a otići iza zatvorskih rešetki. To će prije svega ovisiti o raspoloživim kapacitetima hrvatskih zatvora. Za očekivati je, obzirom da je Čačiću Zagreb mjesto prebivanja, da prva destinacija bude zatvor u Remetincu.

Čačićevi odvjetnici Rajko Mlinarić i Čedo Prodanović 24. travnja su pred vijećem Vrhovnog suda izrazili svoje argumente za žalbu, tražeći preinaku kazne, da se točno zna da Čačić ide van za 11 mjeseci i da mu se smanji dužina trajanja zabrane upravljanja vozilom. No, Vrhovni sud je sve to odbio. Kazna koju je mađarski sud dao tako postaje pravomoćna, 22 mjeseca zatvora s mogućnosti uvjetnog puštanja za 11 mjeseci. Čačića sada čeka najprije boravak u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku, a nakon toga će ga rasporediti u neku od kaznionica.

Kako se u Čačićevu slučaju ne radi o teškom kaznenom djelu, a vjerojatno neće biti označen niti kao opasan za okolinu, vjerojatno mu se smiješi odlazak u neku od poluzatvorenih ustanova. Nakon 11 mjeseci kazne, sukladno hrvatskim zakonima, može tražiti puštanje na slobodu. To je i bio jedan od glavnih razloga žalbe. Naime, prema hrvatskim zakonima može tražiti puštanje na uvjetnu slobodu, a prema mađarskim kaznenim zakonima bi bio sigurno pušten na slobodu. No, čini se da Vrhovni sud nije želio previše ulaziti u jezičnu semantiku zakona.

Time je konačno i pravomoćno završila priča koja je počela 8. siječnja 2010. godine, kada je Radimir Čačić izazvao prometnu nesreću u Mađarskoj. Dvije su osobe u njoj smrtno stradale. Prvostupanjski sud je Čačića kaznio s uvjetnim zatvorom, no u drugom stupnju je odlučeno da ipak mora na 11 mjeseci iza rešetaka. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ; D. RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter