Vrhovni sud: Istarski sudovi su pogriješili

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općinski sud u Bujama i Županijski sud u Puli su pogriješili. Osuđeniku je povrijeđeno pravo na obranu, nije se smjela donijeti presuda na raspravi s koje je on izostao, optuženik u tim okolnostima nije smio biti osuđen. 

Zaključili su to suci Vrhovnog suda, davši za pravo D. D. koji je podnio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude kojom je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog teške krađe. Ocijenivši njegov zahtjev potpuno osnovanim, Vrhovni sud je ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Bujama i drugostupanjsku presudu Županijskog suda u Puli i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Ovakva odluka koja, koliko je nama poznato, predstavlja presedan u hrvatskom sudstvu po pitanju u kojem je Vrhovni sud arbitrirao, uslijedila je nakon što je osuđenik podnio zahtjev u kojem je tvrdio da mu je povrijeđeno pravo na obranu na raspravi te da je ta povreda mogla utjecati na presudu.

Tražilo se i mišljenje DORH-a, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske predložio je da se zahtjev odbije kao neosnovan, no suci Vrhovnog suda bili su drukčijeg mišljenja. 

Kontroverzni slučaj suđenja D. D. za tešku krađu svoj zaplet imao je u raspravi održanoj 15. prosinca 2011. godine, na kojoj je i donesena prvostupanjska presuda. Rasprava je održana iako se na njoj nije pojavio optuženi, koji se za svoj izostanak ispričao bolešću - istog dana zaprimljen je na sudu njegov podnesak. Osuđeni se nakon toga žalio Županijskom sudu u Puli, ali je potvrđena prvostupanjska presuda.

Već je u toj žalbi problematizirano pitanje dopuštenosti vođenja glavne rasprave bez prisutnosti okrivljenika, no pulski sud je bio mišljenja da nisu povrijeđene odredbe Zakona o kaznenom postupku, smatrajući da su ispunjene zakonske pretpostavke za vođenje rasprave te da je odluka o kazni bila u granicama dopuštene. (piše F. VEŽNAVER) 

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter