Vrh svjetske novinske fotografije u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba ponajboljih, nagradivanih i antologijskih radova pod nazivom "Grand Moments" iz riznice najveceg i najstarijeg informacijskog sistema, Associated Pressa, predstavljena je pocetkom tjedna u Puli, u prostorima bivše galerije Milotic na Forumu. Izložbu je pored organizatora, pulskog fotografa Hassana Abdelghanija, otvorio Darko Bandic, direktor AP- a za Hrvatsku.

"Ova je izložba dio kolektivne svijesti uzrokovane povijesnim promjenama. Izmedu ostalih, to su dogadanja u Africi, Kubi, Iraku i Vijetnamu, uglavnom dogadanja u cijelom svijetu gdje su se zatekli novinari i fotografi Associated Pressa. Izložba je prije godinu i pol dana krenula s Havane na Kubi, a selila se u Paragvaj, Ljubljanu, Zagreb, a potom i u Pulu. To je vrh novinske fotografije, a dokaz tome su i brojne Pulitzerove nagrade radovima od kojih su neki izloženi i ovdje", kazao je Bandic.



Izloženi radovi printevi su originalnih snimaka iz zbirke AP-a, a zastupljene su fotografije iz raznih epoha 20. stoljeca.

Najstarija snimka datira iz 1937. godine, a prikazuje goruci cepelin Hindeburg, dok su sljedece kultne fotografije s motivima seks-ikone pedesetih godina Marilyn Monroe, zatim portet Fidela Castra, Saddama Husseina, Majke Tereze, Mohammada Alija, ali i fotografije s prikazima strahota Vijetnamskog te raznih drugih lokalnih ratova. Tu se, medutim, i suvremenije teme poput ulicne prostitucije ili, primjerice, fragmenata tetoviranog muškarca.

Izloženi radovi spadaju u red iznimnih ostvarenja cija snaga ostaje obilježena kao permanentni pecat živucoj civilizaciji na planeti Zemlji i dokaz fenomena neumornog novinarskog i avanturistickog duha iz redova AP-a ciji poceci datiraju još iz 1846. godine.

Servis je to i kicma svjetskog informacijskog sistema koji svakodnevno u svim multimedijalnim oblicima informacijama opslužuje tisuce novina, radija, televizija i internetskih klijenata.

Valja istaknuti da je AP-a dosad osvojio 49 Pulitzerovih, od toga 30 fotografskih nagrada, a upravo neki od tih radova mogu se pogledati ovih dana i u Puli. Izložba se može razgledati do 31. srpnja, i to u vremenu od 18 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter